|

VINERI: Lansare de carte – „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba Iulia”

Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş găzduieşte vineri, 11 ianuarie, de la ora 17.00, lansarea de carte „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba Iulia”, volum ce poartă semnătura lui Mihai Groza. În cadrul evenimentului este programată şi o sesiune de autografe.

Mihai Groza s-a născut la data de 28 octombrie 1991 la Sebeş şi actualmente este student al Universităţii “Babeş-Bolyai” – Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca. Unul dintre palierele sale de interes este istoria modernă a României, iar studiul său în acest domeniu s-a concretizat într-o teză despre activitatea preoţilor militari români în timpul Primului Război Mondial. De asemenea, este autorul mai multor comunicări, printre care: „Corespondenţa soldaţilor români de pe front între naraţiune şi adevăr istoric”, susţinută la Sesiunea Naţională a Cercurilor Ştiinţifice Studenţeşti de Istorie şi Relaţii Internaţionale; „Primul Război Mondial şi soldaţii români din armata austro-ungară” – Sesiunea Naţională a Cercurilor Ştiinţifice, Alba Iulia; „Preoţii români transilvăneni pe fronturile Marelui Război”- Conferinţa Naţională „O filă de istorie: om, societate, cultură (secolele XVII-XXI)”, Cluj-Napoca.

Invitatul special al evenimentului este profesorul universitar doctor Nicolae Bocşan de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Volumul „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia” redă documente sugestive pentru activitatea Consiliului Naţional Român din Alba Iulia şi pentru contribuţia adusă la buna desfăşurare a Marii Adunări Naţionale de la 1 decembrie 1918.

„Publicarea acestui volum reprezintă finalizarea unui prim pas dintr-o cercetare mai amplă, cercetare ce are ca finalitate elaborarea unei monografii privind activitatea consiliilor naţional-române de pe teritoriul actualului judeţ Alba. Ideea tratării acestui subiect a venit tocmai din dorinţa de a elabora o astfel de lucrare de sinteză, privind contribuţia judeţului nostru la Marea Unire, sinteză care până în acest moment nu a fost elaborată de niciun cercetător”, a precizat Mihai Groza.

Documentele redate în cadrul volumului se află depozitate la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba, în fondul Consiliul Naţional Român Alba Iulia, iar în ceea ce priveşte reproducerea acestora, transcrierea s-a făcut aproape integral, păstrând particularităţile limbajului specific perioadei respective.

Publicarea şi lansarea de carte este finanţată de Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia GISAS Sebeş.

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=134256avatar Publicat de pe 8 Ian 2013. Publicat in ACTUALITATE, Literatura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei