|

Un adevăr istoric al evenimentelor din anii 1918-1919. Volumul „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba Iulia”, lansat la Sebeş

Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş a găzduit recent lansarea de carte „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba Iulia”, volum scris de Mihai Groza din Sebeş, student al Universităţii “Babeş-Bolyai” – Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca.

La eveniment au luat parte profesorul universitar doctor Nicolae Bocşan de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și Dana Zecheru, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba.

Cartea aduce în atenţia cititorului avizat, şi nu numai, un adevăr istoric al evenimentelor din anii 1918-1919. În paginile sale sunt redate documente sugestive pentru activitatea Consiliului Național Român din Alba Iulia și pentru contribuția adusă la buna desfășurare a Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918. „Despre activitatea consiliilor naționale s-a scris mult, tema fiind abordată din diferite aspecte, fiecare județ încercând să prezinte prin studii, articole și volume, contribuția adusă de către locuitorii săi la actul Unirii. Ideea tratării acestui subiect a venit tocmai din dorința de a elabora o astfel de lucrare de sinteză, privind contribuția județului Alba la Marea Unire, sinteză care până în acest moment nu a fost elaborată de niciun cercetător”, a spus Mihai Groza, student la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca.

„Este o lucrare vastă, foarte bine documentată, Mihai Groza fiind primul student din istoria facultăţii care publică o carte înainte de finalizarea studiilor”, a precizat profesorul universitar doctor Nicolae Bocşan de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Documentele redate în cadrul volumului se află depozitate la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba, în fondul Consiliul Naţional Român Alba Iulia „Ne bucurăm foarte mult că tinerii sunt pasionați de acest domeniu, studierea arhivelor necesitând un timp îndelungat. Volumul este prima cercetare de acest gen și credem că pe viitor ar fi binevenite cercetări care să aducă la lumină și documentele consiliilor naționale din Sebeș, Cugir sau Blaj”,a spus Dana Zecheru,  directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba.

Cartea „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia” a văzut lumina tiparului în această lună la editura Moldo Tip. Consiliul Judeţean Alba a finanţat tipărirea volumului, iar lansarea de carte a fost organizată de Asociaţia GISAS Sebeş.

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=134320avatar Publicat de pe 20 Ian 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei