|

Sebeșul, partener într-un proiect de mobilitate urbană. Primarul vrea să decongestioneze orașul prin amenajarea de piste de biciclete

O șansă pentru fluidizarea traficului din municipiul Sebeș ar fi mobilizarea cetățenilor să se deplaseze pe jos sau cu bicicleta. Asta este concluzia la care au ajuns reprezentanții administrației locale, care au planuri mari după finalizarea lucrărilor la autostrada Orăștie-Sibiu. Primul pas în acest sens a fost făcut în 2010, când Sebeșul a devenit primul oraș din România partener în proiectul URBACT pentru mobilitate urbană, iar în 2012 demersurile continuă. Primăria are în plan amenajarea în municipiu a unor piste de biciclete.

Proiectul amenajării de piste de biciclete într-un oraș tranzitat zilnic de câteva mii de mașini se va dovedi dificil de realizat, așa că Primăria își propune inițial să marcheze  aceste zone pe străzile adiacente centrului orașului. Alexandru Dăncilă se gândește deja să acceseze fonduri europene pentru implementarea proiectului, dar singura problemă este că, momentan, Axa 5 – turism, Domeniul de activitate 5.2, ce prevede și finanțarea acestor obiective este blocată.

„Am avut o discuție, să facem un inel din drumul Petreștiului prin Arini, pe la baza sportivă, la ştrand, printre hotare și să ieșim la Petrești. În 12 septembrie a apărut un impediment, pentru că s-a amânat deschiderea finanțării pe această axă. Oricum, noi aici vom demara proiectul tocmai în ideea de a extinde proiectul URBACT demarat în 2010 privind pistele de biciclete. Chiar dacă Sebeșul este un vechi burg săsesc cu străzi înguste, care nu permite să ai și piste de bicicliști și 2-3 benzi de circulație, totuși, am căutat să extindem în exterior această variantă. Iar, după ce se va da drumul la autostradă, iar centrul va fi decongestionat, vom trasa și aici o pistă de bicicliști”, a spus primarul.

Centrul orașului va fi asfaltat cu 6 miliarde lei vechi

Alexandru Dăncilă recunoaște că, în situația actuală, deplasarea bicicliștilor prin Sebeș este aproape imposibilă, așa că se intenționează turnarea unui nou covor de asfalt în centrul orașului. Primarul a declarat că în perioada următoare strada principală din Sebeș va fi decopertată și reasfaltată, iar discuții în acest sens au fost purtate deja. Noul asfalt va fi turnat de la calea ferată, de la intrarea în oraș dinspre Sibiu și până la intersecția cu drumul care duce la Alba Iulia, iar investiția este estimată la circa 6 miliarde lei vechi.

Angajații Primăriei merg pe jos la serviciu

Proiectul URBACT la care Sebeșul este partener a demarat în 2010 și a urmărit mobilizarea cetățenilor în spiritul deplasării pe jos sau cu bicicleta. În acest sens, în toată această perioadă au fost realizate campanii precum „Autobuzul pietonal”, Cupa „Muhlbach” sau rețeaua magazinelor prietenoase cu bicicliștii și pietonii. Concret, elevii au fost însoțiți pe jos de echipe de voluntari, de la școală, până la Clubul Elevilor și înapoi și preluați de la puncte de întâlnire stabilite prin indicatoare în oraș. Mai mult, anumiți agenți economici din Sebeș au fost de acord să îi răsplătească pe bicicliști și pietoni cu diferite produse alimentare pe care le primeau gratis, în baza unui cupon, ori de câte ori mergeau la cumpărături fără mașină.

În 2012, implementarea proiectului continuă și cu alte campanii, iar în Săptămâna Europeană a Mobilității angajații Primăriei Sebeș sunt primii care vor să dea un exemplu cetățenilor. Vineri, 21 septembrie, aceștia se vor deplasa la serviciu pe jos sau cu bicicletele.

 

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=125497avatar Publicat de pe 19 Sep 2012. Publicat in ACTUALITATE, ADMINISTRATIE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Sebeșul, partener într-un proiect de mobilitate urbană. Primarul vrea să decongestioneze orașul prin amenajarea de piste de biciclete”

  1. Primarul ăsta vrea să facă piste pentru bicicliști dar nu e în stare să lase câte o bordură pierdută la intersecții pentru a putea urca sau trece bordurile cu bicicleta. E profesor de sport dar stadionul Arini e sub orice critică, nu e un bec de veioză măcar, să vadă să alerge acei câțiva, din ce în ce mai mulți, dornici de mișcare….în schimb la Unchiul Niky se pot pune neoane. Rușine

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei