|

O poveste de acum 575 de ani: Studentul care a apărat Cetatea din Sebeș în fața invaziei turcilor

turnul studentuluiDenumirea sub care mai este cunoscut Turnul Croitorilor din Cetatea Sebeșului are legătură cu o „vizită“ în zonă a sultanulului Murad al II-lea, în urmă cu 575 de ani. Este contextul în care a prins contur „legenda Turnului Studentului“, un nume mai puțin obișnuit pentru cetățile medievale din acele vremuri.

Una dintre repetatele invazii ale turcilor pe teritoriul actual al României atinge în 1438 și sudul Transilvaniei. Printre orașele incendiate și distruse de oștile sultanului Murad al II-lea a fost și Sebeșul. Însemnările vremii arată că multi locuitori ai urbei au fost ucișii, alții au ajuns robi la turci.

Prizonier la turci 22 de ani

Una dintre legendele orașului spune că în luptele din acel an s-a remarcat un tânăr de 16 ani, Kristian Kloss, care mai târziu va fi cunoscut ca „studentul din Romoș“. Turnul Croitorilor, construcția de formă  paralelipipedică pe care a apărat-o se numește, de atunci, Turnul Studentului.

Curajul său a fost aspru pedepsit de turci. Tânărul a fost ținut prizonier la otomani timp de 22 de ani și vândut de la un stăpân la altul. După ce este eliberat, apare cu numele de călugărul Georgius (Frater Georgius). Peripețiile din viața tânărului  născut în satul Romoș, lângă Sebeş, apar într-o scrisoare din 12 decembrie 1458.

„Trăieşte la ei (turci – n.r.), apoi fuge, ajunge în Vest, scrie şi publică la Urach (Eichstadt) disertaţia «Tractatus de Ritu, Moribus, Condictionibus et Nequitia Turcorum», în 1482. Descrie ceea ce a văzut şi a cunoscut pe propria-i spinare, credinţele, obiceiurile, viaţa şi viclenia turcilor, inclusiv expediţia sultanului Murad II în Transilvania. Unii spun că prima dată şi-a publicat lucrarea la Roma, în anul 1481, semnată cu pseudonimul Captivus Septemcastrensis“, se spune în revista România literară.

Povestea studentului din Romoș apare în mai multe cărți despre moravurile și obiceiurile turcești din secolele XV – XVI. Studentul din Romoș moare la Roma în anul 1502.

CETATEA VECHE A SEBESULUITurnul Studentului care poate fi vizitat și astăzi pe latura de sud-est a Cetății din Sebeș a fost ridicat, la începutul secolului XV, din piatră brută de râu, legată cu mortar de var.

Oraș întemeiat de coloniștii sași

Fortificația Sebeșului este amintită tot în contextul unui atac al turcilor, când nobilii se retrag între zidurile cetatii „Saxobanya”. Sebeșul a fost întemeiat în secolul al XII-lea  de coloniști sași aduși de regele Ungariei din regiunea Luxemburgului și a vestului Germaniei de astăzi. Sebeșul săsesc a fost în evul mediu unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei.

Nicu NEAG

 

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=137598avatar Publicat de pe 7 Dec 2013. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “O poveste de acum 575 de ani: Studentul care a apărat Cetatea din Sebeș în fața invaziei turcilor”

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei