|

Haitele de câini comunitari din Sebeş: sursă perpetuă de zgomot, mizerie şi agresivitate

Unii locuitori din Sebeş au avut parte de “giumbuşlucurile” patrupezilor fără stăpân care, în plină zi, oferă un spectacol gratuit, fără ca trecătorii să-şi fi dat acordul. Lătratul după autoturisme, certurile dintre “grupuri” pentru teritoriu, jocurile prieteneşti dintre doi sau trei maidanezi sau chiar apropierea nedorită faţă de trecători, făcându-i pe aceştia să le îngheţe sângele în vene preţ de cîteva clipe sunt la ordinea zilei.

Maidanezii pot fi găsiţi cu precădere în cartierele de blocuri ale oraşului, ca Lucian Blaga, Aleea Parc, Aleea Lac, Valea Frumoasei, Mihail Kogălniceanu, zona autogării, dar şi în plin centrul oraşului, în Piaţa Primăriei.

Concentrarea în cartierele de blocurieste cauzată de faptul că patrupedele găsesc mai uşor hrana necesară supravieţuirii în containerele unde se colectează gunoiul menajer, dar şi de ajutorul unor proprietari de apartamente, care îi hrănesc zilnic.

Câinii sunt organizaţi în grupuri de câte trei până la şapte membri, au o structură ierarhică bine stabilită, iar fluctuaţia numerică este foarte redusă; noi membri pot fi observaţi abia după câteva săptămâni de la prima constatare.

Persoanele care circulă după lăsarea întunericului au putut sesiza faptul că, în căutare disperată de hrană, unii dintre patrupezi “răscolesc” conţinutul coşurilor publice de gunoi amplasate pe marginea trotuarelor, lăsând la ivirea zorilor o privelişte dezolantă pentru ochiul privitorului grăbit către locul de muncă.

De asemenea, cei care îndrăznesc să se îndrepte către casă la ore târzii din noapte şi care au nenorocul să locuiască în apropierea unei bande de patrupede vor avea surpriza să fie lătraţi straşnic şi chiar hărţuiţi preţ de câteva minute de furia celor care îşi protejează cu vitejie “teritoriul”, zgomotele trezindu-i pe cei care doresc să se odihnească în linişte.

S-a constatat faptul că eutanasierea nu duce la scăderea populaţiei maidanezilor, pentru că se reface periodic. Doar prin împiedicarea înmulţirii acestora, numărul scade în timp, tinzând spre zero şi prin campanii de conştientizare publică, pentru diminuarea abandonului.

Un oraş ca şi Clujul a avut până recent probleme serioase cu numărul câinilor maidanezi care se găseau pretutindeni, din centrul oraşului şi până la periferie. De o vreme încoace, nu se mai observă prezenţa câinilor fără stăpân nici măcar în cartierele de blocuri de la periferie, lucru care ne dovedeşte că problema este rezolvabilă.

Poate că ar trebui construite adăposturi încăpătoare pentru toţi câinii existenţi în Sebeş, nu doar să îi inventariem cu crotalii în urechi şi să îi sterilizăm, fapt ce nu ne scuteşte de tot circul la care suntem nevoiţi să asistăm zilnic.

 Florin BESOIU

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=132139avatar Publicat de pe 27 Sep 2012. Publicat in ACTUALITATE, ADMINISTRATIE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Haitele de câini comunitari din Sebeş: sursă perpetuă de zgomot, mizerie şi agresivitate”

  1. tineretul sebesesc
    avatar

    Ati putea incepe cu amendarea celor care ajuta la perpetuarea acestei plagi cum sunt acei proprietari de apartamente care-i hranesc zilnic. Daca ii hranesc sa-si asume intreaga responsabilitate pentru ei: deparazitare, vaccinare, adapost si curatenie!

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei