|

FOTO: „Trimiteți-mi prietenul la şcoală”. Dezbatere la Liceul Tehnologic Sebeş, despre accesul la educaţie

_DSC0980La Liceul Tehnologic Sebeş, în această săptămână au avut loc diverse activităţi menite să atragă atenţia opiniei publice şi instituţiilor publice asupra problemelor privind accesul la educaţie al copiilor.

Evenimentele din cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie s-au încheiat cu o dezbatere pe tema „Trimiteți-mi prietenul la şcoală”, în cadrul căreia profesoara Cristina Câmpean a făcut o scurtă prezentare a campaniei şi a scopurilor sale.

Intervenţii au avut şi consilierul şcolar prof. Ramona Ştef, consilierul educativ prof. Florina Mihaela Suciu, prof. Mirela Danciu, prof. Liana Creștin și doamna director Dorina Budoiu.

„Anul 2015 are o importanţă deosebită pentru educaţie, reprezentând termenul limită pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate în acest domeniu de comunitatea mondială acum 15 ani. În anul 2000, liderii lumi au promis că, până în anul 2015, toţi copiii vor putea absolvi măcar şcoala primară.

Datele contrazic această promisiune:

– în lume, există 58 de milioane de copiii care nu au acces la educaţia primară; fetele, copiii cu dizabilităţi şi copiii care trăiesc în zone de conflict reprezintă cele mai vulnerabile grupuri din punct de vedere al accesului la educaţie. Dacă progresele vor continua să se înregistreze în acelaşi ritm ca şi până acum, accesul universal la educaţia primară ar deveni realitate abia în anul 2086, şi ar fi nevoie de aproape un secol până când toţi copiii ar putea finaliza măcar un an de învăţământ gimnazial.

– în România, 1 din 10 copii cu vârsta corespunzătoare învăţământului primar nu participă la educaţie. În anul şcolar anterior (2013/2014), procentul copiilor cu vârsta între 7 şi 10 ani care frecventau şcoala primară era de 87,4% (în scădere cu peste un punct procentual faţă de anul şcolar anterior). În plus, într-un singur an şcolar (2012/2013), un număr de circa 24.400 copii au abandonat învăţământul primar şi gimnazial.

În acelaşi timp, anul 2015 ne oferă şansa de a privi în viitor. În acest an, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite va stabili un nou cadru – atât pentru educaţie, cât şi pentru dezvoltare sustenabilă. Acest nou cadru va da tonul şi va stabili priorităţile pentru politicile şi acţiunile autorităţilor din acest moment şi până în anul 2030”, transmit organizatorii acţiunii.

Tema anului 2015 a fost „Votăm pentru educație!”, vizând pentru fiecare copil accesul la o educaţie de calitate, indiferent de situația financiară a familiei, de starea de sănătate, de etnie sau de localitatea unde trăiește.

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=139092avatar Publicat de pe 7 Mai 2015. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei