|

FOTO: Șezătoare pe Valea Sebeșului. Preparate tradiționale, port popular, muzică și voie bună

Asociația Valea Sebeșului a organizat în acest weekend, la Casa Faur, o șezătoare ca în vremurile de demult. Femei care stau în jurul fusului, bărbații care întrețin atmosfera cu fluierul și produse tradiționale specifice zonei, toate acesta au făcut ca participații să retrăiască pentru câteva momente serile în care se adunau la șezătoare.

Cei care nu au avut ocazia să trăiască în vremurile când se adunau la șezătoare sau cei care și-au dorit să retrăiască aceste momente au putut să o facă în acest sfârșit de săptămână, la Casa Faur. Asociația „Valea Sebeșului Turism Rural” a organizat o șezătoare tradițională cu tot ce impune un astfel de eveniment. „Acțiunea se desfășoară într-un cadru amenajat tradițional cu straie țesute. Gazda pregătește pentru musafiri diverse preparate tradiționale și îi omenește cu vin și țuică.

Fetele și femeile mai în vârstă vin cu lucruri de mână, cum ar fi torsul lânii, croșetatul, cusutul cămășilor, țesutul la război, dar și altele. De cealaltă parte, bărbații mențin atmosfera cu fluiera, iar băieții invită fetele la joc.

La această întâlnire tradiţională, se cântă, se joacă, se spun legende, se mănâncă și se bea. Scopul șezătorii este reprezentat de întâlnirea dintre cei tineri cu cei mai în vârstă, au precizat organizatorii.

De la șezătoarea de pe Valea Sebeșului nu au lipsit nici delicioasele preparate tradiționale: caș de Loman, miel la ceaun cu mămăligă, brânză de burduf, clătite pe lespede cu urdă și mărar, cricală de porc cu mămăligă, balmoș dar și altele.

Asociația „Valea Sebeșului Turism Rural” a fost înființată în anul 2004. Prin activitatea desfășurată, urmărește să îndeplinească următoarele obiective: promovarea și dezvoltarea activității de turism în spațiul rural, încurajarea menținerii culturii tradiționale din Munții Sebeșului (artizanat, arhitectură populară, obiceiuri și tradiții populare, port și dans popular), realizarea de pliante, reviste, publicații, pagini web și orice alte materiale publicitare în vederea promovării asociației în cadrul comunității și al publicului beneficiar, sprijinirea și inițierea de acțiuni comune cu alte comunități vecine pentru a valorifica posibilitățile existente în zonele limitrofe, sprijinirea și favorizarea cooperării interne și internaționale cu organizați similare.

AVS are în prezent 18 membri, fondatori și aderenți care desfășoară activități de turism rural sau au proiecte în acest domeniu.

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=134469avatar Publicat de pe 12 Feb 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “FOTO: Șezătoare pe Valea Sebeșului. Preparate tradiționale, port popular, muzică și voie bună”

  1. FOARTE FRUMOS ; FELICITARI

  2. Frumoase tradiții pe care trebuie să le păstrăm cu orice preț!

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei