|

FOTO: Romi din întreaga țară s-au reunit la Sebeș pentru a participa la primul Congres al ţiganilor căldărari şi cazangii

Romi din toată țara au participat, vineri, la primul Congres al ţiganilor căldărari şi cazangii, eveniment prilejuit de înfiinţarea Asociaţiei Ţiganilor Caldărari Cazangii Sebeş. Manifestările au început la ora 12.00, la Casa de Cultură “Lucian Blaga” din Sebeş și au continuat cu un chef țigănesc la un restaurant din Parcul Arini.

Scopul asociaţiei îl constituie reprezentarea intereselor sociale, culturale şi educaţionale a ţiganilor căldărari şi cazangii. Entitatea juridică a cărei înfiinţare este sărbătorită în cadrul congresului are statutul de asociaţie non-guvernamentală, fiind totodată şi non-profit.

Asociaţia Ţiganilor Căldărari Cazangii Sebeş, al cărei preşedinte este Ioan Stănescu, are ca obiective principale promovarea egalităţii de şanse, integrarea socială a ţiganilor precum şi dezvoltarea acţiunilor de prevenire şi combatere a tuturor formelor de discriminare. Tot prin activitatea ce o va desfăşura, asociaţia îşi propune şi facilitarea accesului cetăţenilor de etnie romă la serviciile de sănătate şi educaţie civică, creşterea nivelului educaţional precum şi prevenirea şi corectarea fenomenului de abandon şcolar în cadrul acestei etnii. De asemenea, un alt obiectiv major este şi cel de păstrare şi promovare a valorilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor tradiţional ţigăneşti. Prin intermediul activităţii desfăşurate de organizaţia non-guvernamentală, se vor face şi demersuri în vederea obţinerii de despăgubiri pentru bunurile confiscate în timpul deportării romilor în Transnistria.

Participanţii la congres au putut admira o expoziţie de cazane şi căldări manufacturate de cetăţeni de etnie romă şi asista la un spectacol de dansuri ţigăneşti.

La simpozion au participat romi din ţară şi de peste hotare, iar în rândul invitaţilor s-au regăsit membri ai Parlamentului României, precum şi reprezentanţii administraţiei publice, printre care deputatul PDL Clement Negruţ, senatorul Nicolae Dobra, primarul municipiului Sebeş Alexandru Dăncilă, viceprimarul Adrian Bogdan, consilierul local Dorin Nistor.

SURSA FOTO: Foto Pronto – Sebeș


URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=132179avatar Publicat de pe 28 Sep 2012. Publicat in ADMINISTRATIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “FOTO: Romi din întreaga țară s-au reunit la Sebeș pentru a participa la primul Congres al ţiganilor căldărari şi cazangii”

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei