|

Dovezi ale existenţei dinozaurilor, descoperite în zona Sebeş, mediatizate la nivel internaţional: O nouă specie de reptilă zburătoare

Descoperirile făcute de cercetători paleontologi în zona Sebeş, în ceea ce priveşte existenţa dinozaurilor sunt mediatizate la nivel internaţional. Un studiu în acest sens a fost publicat, la sfârşitul lunii ianuarie, în jurnalul de ştiinţă PLOS One, potrivit Mediafax. Este vorba despre oase fosilizate ale unui nou tip de pterozaur, o reptilă zburătoare din epoca dinozaurilor, care se va numi Eurazhdarcho langendorfensis. Descoperirea completează seria de rezultate ale cercetătorilor, începută cu cea a „balaurului bondoc”.

Oase din scheletul noului tip de pterozaur de talie medie au fost descoperite la Sebeş-Glod, în regiunea Podişului Transilvaniei, cunoscută pentru varietatea de fosile din cretacicul târziu, din urmă cu aproximativ 68 de milioane de ani. Potrivit livescience.com, aici au fost descoperite urme ale existenţei crocodilomorfilor sau dinozaurilor ca Sauropodul pitic (Magyarosaurus dacus) şi Balaurul bondoc (dromaeosaur Balaur).

Studiul publicat pe 30 ianuarie în jurnalul de ştiinţă PLOS One este susţinut de cercetători de la Societatea Muzeului Ardelean din România, Universitatea din Southampton, Marea Britanie şi Museau Nacional din Rio de Janeiro, Brazilia.

Aceştia numesc noul tip de reptilă zburătoare, cu anvergura aripilor de peste trei metri, Eurazhdarcho langendorfensis şi l-au inclus într-un grup de pterozauri denumit Azhdarchidae.

Perioada de existenţă a pterozaurilor coincide cu cea a dinozaurilor. Pterozauri de talie mică au apărut în triasic, în urmă cu 230 de milioane de ani. Ulterior, în jurasic şi în cretacic, au început să se dezvolte forme mai avansate de reptile zburătoare, precum Azhdarchidae, arată oamenii de ştiinţă.

„Aceştia erau pterozauri cu gâturi lungi şi ciocuri lungi, aripile lor erau adaptate pentru zborul planat”, a declarat cercetătorul Darren Naish, paleontolog la Universitatea Southampton din Marea Britanie. „Anumite caracteristici ale oaselor aripilor şi ale membrelor posterioare indică faptul că aceste vieţuitoare puteau să îşi strângă aripile şi să meargă, la nevoie, pe toate cele patru membre”, a mai spus acesta.

Anvergura aripilor exemplarelor din clasa Eurazhdarcho langendorfensis indică faptul că aceşti pterozauri erau „mari, dar nu uriaşi”, în comparaţie cu unii dintre verişorii lor, afirmă Darren Naish. De exemplu, un ahzdarchid uriaş, Hatzegopteryx thambema, ale cărui oase au fost descoperite tot în România, în apropiere de Haţeg, avea o anvergură a aripilor de 11 metri.

Cercetătorii paleontologi au identificat la Sebeş şi cuiburi cu ouă şi oase de păsări primitive şi un schelet de mamifer.

„S-au continuat cercetările în cazul unei descoperiri de senzaţie reprezentate prin cuiburi cu ouă şi oase de păsări primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovadă că acest grup de păsări primitive cuibăreau în masă pe malul cursurilor de apă, asemănător unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentată public la Congresul Internaţional de Paleontologie din Las Vegas“, a declarat cercetătorul clujean Matei Vremir, citat de Agerpres. O altă descoperire este un schelet de mamifer, conservat parţial în umplutura unei vizuini.

„Rezultatele de până acum indică faptul că în zona Sebeşului trăiau o serie de specii comune şi în Bazinul Haţeg, dar şi forme care încă nu s-au descoperit acolo, şi asta nu atât datorită izolării geografice, cât mai ales condiţiilor de fosilizare diferite şi a diferenţelor temporale dintre diferite situri şi straturi geologice“, a mai spus Matei Vremir.

Reamintim că, în 2010, paleontologul clujean a descoperit la Sebeş, o nouă specie de dinozaur pitic, „balaurul bondoc”, Velociraptorul ar fi trăit în zona actualei Europe în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani. Dinozaurul biped a fost descoperit într-o mlaştină din apropiere de oraşul Sebeş.

Sursa: mediafax, livescience.com

Sursa foto: PLOS. One, Proceedings of the National Academy of Sciences of USA

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=134399avatar Publicat de pe 5 Feb 2013. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “Dovezi ale existenţei dinozaurilor, descoperite în zona Sebeş, mediatizate la nivel internaţional: O nouă specie de reptilă zburătoare”

 1. anastase 15 case
  avatar

  Frumos! Dar parca tot as trage un harpon in velociraptorii de azi,care ne mananca rinicii si ficatii…tara de fraudanti,alde dottori Poanta,Vasilescu,etc..eu as vedea si lucrarea lui boc-poc,sunt sigur ca sunt de gasit lucruri interesante in ea…

 2. […] Citeşte şi Dovezi ale existenţei dinozaurilor, descoperite în zona Sebeş, mediatizate la nivel internaţiona… […]

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

 • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
 • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
 • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
 • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
 • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei