|

Despre curăţenie în Sebeş. Vezi cu ce probleme se confruntă administraţia locală în activitatea de salubritate

Serviciul Public de Administrare a Patrimoniului (SPAP) coordonează activităţile ce privesc curăţenia spaţiilor publice, îngrijirea spaţiilor verzi, dar şi deszăpezirea, în perioada sezonului rece, în municipiul Sebeş. Pentru curăţirea arterelor publice ale oraşului, SPAP dispune de o echipă fomată din 22 de persoane, angajaţi ai primăriei, remuneraţi cu salariul minim pe economie pentru munca prestată. Dar situaţia concretă rezervă surprize. Reprezentantul SPAP oferă detalii.

Echipa este repartizată astfel: patru persoane asigură curăţenia în cartierul Mihail Kogălniceanu, străzile Mihail Kogălniceanu, Mureşului şi Augustin Bena, două persoane sunt responsabile de cartierul Valea Frumoasei şi 16 persoane sunt repartizate pentru restul oraşului. Numărul de angajaţi pentru acest sector se ridica, înainte de începerea crizei financiare şi reducerea numărului de angajaţi din sistemul bugetar, la 30 persoane.

Directorul SPAP, Marius Ardelean, declară că sunt prea puţine persoane pentru a asigura un grad înalt de curăţenie pe arterele oraşului, iar din cele 22 de persoane care ar trebui să presteze această muncă, zilnic, lucrează efectiv circa 12 oameni. Restul merg la medic şi îşi procură, cel mai adesea nejustificat, concedii medicale.

De anul viitor, se ia în calcul externalizarea serviciului de curăţenie, ceea ce presupune că SPAP va renunţa la serviciile actualilor angajaţi însărcinaţi cu curăţenia şi va semna un contract cu o firmă privată, care va prelua aceste operaţiuni.

O problemă majoră este reprezentată de modul în care procedează locuitorii care, în urma diferitelor amenajări, se aleg cu o anumită cantitate de moloz şi, în loc să contacteze o firmă de salubritate care vine şi îl ridică contra cost, preferă să contacteze diferite persoane care vin cu atelaje trase de cai, preiau molozul în schimbul unei sume mai mici decât taxa practicată de firma de salubritate şi aruncă resturile la marginea oraşului.

Ulterior, diferite persoane sesizează SPAP, care se deplasează la locurile unde se depozitează resturile şi le ridică, folosind în acest sens bani publici, care ar putea avea o altă destinaţie, mai utilă.

Există numeroase sesizări legate de activităţile săptămânale ce au loc în cartierul locuit preponderent de etnicii rromi, care dau foc unor cantităţi mari de anvelope şi cabluri, cu scopul de a extrage materialele feroase şi neferoase pentru a le valorifica ulterior la punctele de colectare de profil. Pe lângă faptul că se emană un fum gros, rămân numeroase deşeuri care, potrivit reprezentantului SPAP, sunt ridicate de către angajaţii Primăriei, la sesizările celor care au deschis focul iniţial, aceştia fiind deranjaţi de deşeurile pe care le-au generat. Însă angajaţii Primăriei nu pot ridica toate resturile provenite de la incendierea anvelopelor şi cablurilor, deoarece autorii le aruncă şi pe un teren proprietate privată, situat între Sebeş şi Petreşti.

Una dintre cauzele potenţial generatoare de focare de infecţie este reprezentată de faptul că etnicii rromi preferă să ţină în curţile proprii cantităţi însemnate de resturi de diferite provenienţe, a precizat Marius Ardelean. SPAP a făcut curăţenie generală de trei ori anul acesta, cea de a treia fiind efectuată după de a apărut focarul de hepatită. Străzile din Sebeş au fost dezinfectate cu 60 de saci de var, pentru a preveni răspândirea focarului.

O parte dintre persoanele care locuiesc în cartierele de blocuri preferă să arunce gunoiul menajer în pubelele de pe marginea trotuarelor, improprii pentru acest scop, în loc să folosească containerele destinate acestor resturi. Aceasta este una dintre cauzele care generează şi mai multă mizerie pe străzi şi, în plus, câinii vagabonzi vin noaptea în căutare de hrană şi răscolesc sacii cu gunoi menajer. Această mizerie trebuie să fie ridicată a doua zi de către măturătorii stradali.

Potrivit lui Marius Ardelean, ne aflăm într-un cerc vicios, deoarece angajaţii SPAP fac curăţenie, pentru ca a doua zi să găsească, cel mai adesea, şi mai multă mizerie. Starea actuală a lucrurilor ar putea fi îmbunătăţită prin campanii de conştientizare publică şi o mai mare implicare a societăţii civile, cu scopul de a preveni diferite acţiuni şi comportamente.

Florin BESOIU

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=133697avatar Publicat de pe 9 Noi 2012. Publicat in ADMINISTRATIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “Despre curăţenie în Sebeş. Vezi cu ce probleme se confruntă administraţia locală în activitatea de salubritate”

  1. cumeste posibil sa fie o mizerie crunta la containeresi nu faceti nimic.de ce sunteti platiti .v-a prins somnul

  2. bla bla bla…..de povesti suntem buni, nu sunt oameni pt a munci se angajaza, nu vreau sa munceasca sau sunt tot timpul bolnavi se dau afara,,nu sunt bani , nu cred …d-ul marius sigur ca pt salariul tau se gasesc bani…. asa ca mai putina vorba si mai multa munca..

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei