|

Consilierii locali din Sebeş, atenţi la tot ceea ce înseamnă terenurile aflate în proprietatea municipiului

Consilierii locali din Sebeş manifestă precauţie şi atenţie când vine vorba despre terenurile aflate în proprietatea municipiului. Astfel, în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CL, aleşii locali au decis amânarea proiectului de hotărâre privind concesionarea directă a unui teren în suprafaţă de 2.104 mp contra unei redevenţe lunare în valoare de 129 euro.

Iniţierea proiectului privind concesionarea directă a terenului situat administrativ în Sebeş, str. Progresului, nr.14, a venit ca urmare a solicitării adresate în acest sens de către soţii Cristian Nicolae şi Adriana Opincariu. Terenul în cauză, proprietate privată a municipiului Sebeş, este poziţionat în continuarea proprietăţii solicitanţilor. Întrucât adresa înaintată Primăriei Sebeş viza concesionarea unui teren aflat în proprietatea municipiului, procedura impusă de lege într-o astfel de situaţie presupune obligativitatea manifestării voinţei forului decizional la nivel locall.

Pentru ca un proiect de hotărâre să poată fi dezbătut şi votat de către consilierii locali în cadrul şedinţelor ordinare, acesta trebuie să fie însoţit de rapoarte de specialitate emise de către aparatul de specialitate al primarului, precum şi de rapoartele de avizare ale comisiilor de specialitate formate din aleşii locali. Şi în acest caz, regula a fost respectată, membrilor CL Sebeş fiindu-le prezentate poziţiile specialiştilor din instituţie.

Din cele trei rapoarte de specialitate depuse, două au fost favorabile concesionării directe, iar în cel de al treilea s-au maifestat dubii cu privire la oportunitatea şi chiar obligativitatea aprobării acesteia. Astfel, în raportul emis de Serviciul Patrimoniu, Transport şi Registrul Agricol din cadrul Primăriei Sebeş se arată faptul că în conformitate cu prevederile legale aplicabile în cauză, respectiv cele ale art. 13 coroborat cu prevederile art. 15 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, concesionarea directă este permisă. Mai exact, textul de lege prevede că terenurile destinate construirii se pot concesiona fără licitaţie “pentru extinderea construcţiilor pe terenuri alăturate, la cererea proprietarului sau cu acordul acestuia”- art.15, lit.e. Aspectele juridice prezentate mai sus au fost susţinute şi prin raportul de specialitate întocmit de către Biroul Contencios-Juridic şi Administraţie.

Cât priveşte nivelul redevenţei, Serviciul Patrimoniu, Transport şi Registrul Agricol arată, în raportul său, că societatea comercială care a efectuat evaluarea terenului a stabilit în urma calculelor că suma minimă pentru care s-ar putea concesiona cei 2.104 mp  este de 129 euro/lună. Nivelul minim al redevenţei a fost stabilit avându-se în vedere recuperarea valorii de piaţă a terenului într-un termen de 25 de ani. În finalul raportului se propune aprobarea concesionării directe pe o perioadă de 49 de ani contra unei redevenţe lunare de 129 de euro.

Cel de al treilea raport de specialitate, emis de Direcţia Economică prezintă consilierilor locali o altă interpretare din perspectivă legală a proiectului de hotărâre. Astfel, specialiştii din cadrul Direcţiei arată faptul că “legiuitorul, atunci când face referire la extinderea construcţiilor, are în vedere doar suprafaţa de teren ce urmează a fi ocupată de construcţii, ori în proiectul prezentat suprafaţa ocupată este mai mică de 2.104 mp”. În continuarea raportului se arată faptul că din evidenţele fiscale rezultă că suprafaţa construită este de 224 mp şi că cea reprezentând extinderea, conform proiectului, este de doar 280 mp. În contextul acestor date, s-a ajuns la concluzia că suprafaţa de 2.104 mp solicitată este exagerat de mare, Direcţia Economică manifestându-şi rezervele cu privire la aprobarea concesionării directe şi a sugerat prin raportul de specialitate “găsirea altor soluţii legale mai avantajoase pentru Municipiul Sebeş, eventual vânzarea terenului”.

Ca urmare a acestor rapoarte de specialitate, consilierii locali reuniţi în şedinţa ordinară din data de 27 septembrie au decis amânarea proiectului de hotărâre în vederea obţinerii de informaţii suplimentare, mai puţin confuze şi contrastante, privitoare la: modalitatea de concesioanare, suprafaţa terenului şi nivelul redevenţei datorate lunar.

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=132544avatar Publicat de pe 3 Oct 2012. Publicat in ACTUALITATE, ADMINISTRATIE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei