|

Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş şi Şcoala Gimnazială Nr. 2 participă la programul de prevenire a dependenţei de droguri, „Protego”

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog desfăşoară, în perioada februarie-mai, proiectul „Protego”, în cadrul Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş şi Şcolii Gimnaziale Nr. 2 Sebeş. Obiectivul proiectului este reducerea factorilor de risc şi creşterea factorilor de protecţie în mediul familial prin îmbunătăţirea abilităţilor educative la părinţi, întărirea legăturilor familiale şi clarificarea poziţiei familiei faţă de consumul de droguri, pentru prevenirea abuzului de droguri la preadolescenţii de clasele V – VIII.

Programul se desfăşoară săptămânal, pe parcursul a opt şedinţe cu durată de două ore, la care participă părinţii preadolescenţilor din cadrul celor două unităţi de învăţământ menţionate. Ultima şedinţă se desfăşoară la două săptămâni după încheierea primelor şapte şedinţe, cu scopul de a realiza o evaluare a modului în care au fost utilizate în viaţa de zi cu zi abilităţile dobândite în cadrul cursului. Temele abordate sunt: Definirea obiectivelor de schimbare a comportamentului, Abilităţi de comunicare, Reducerea conflictelor familiale, Stabilirea normelor şi limitelor, Supraveghere, sancţiuni şi legături familiale, Poziţia familiei cu privire la tutun, alcool şi alte droguri, Rezolvarea de probleme.

„Protego” este un program de prevenire a consumului de droguri adresat familiei şi este orientat spre dezvoltarea de abilităţi educative la părinţii preadolescenţilor aflaţi la risc pentru consumul de droguri faţă de populaţia generală cu aceeaşi vârstă. Acest tip de abordare preventivă focalizată reprezintă o sursă semnificativă de reducere a consumului de droguri în rândul tinerilor, având în vedere influenţele majore ale familiei asupra dezvoltării individuale a copilului.

Dintre diferitele modele de intervenţie, formarea abilităţilor de gestionare intrafamilialăeste modelul cu eficienţa cea mai mare dovedită empiric în cadrul studiilordezvoltate la nivel internaţional. Aceste intervenţii sunt orientate spre învăţarea şi îmbunătăţirea unor practici parentale cum ar fi: comunicarea părinţi copii,supravegherea comportamentului copiilor, stabilirea de norme şi limite decomportament.

Astfel, acest tip de program aduce beneficii semnificative atât copiilor şi adolescenţilor cu dificultăţi de adaptare socială, cât şi părinţilor acestora, prin creşterea conştientizării cu privire la funcţia educativ-formativă a familiei şi îmbunătăţirea climatului familial. Mai mult, efectele sale pozitive se extind la celelalte, mediul social şi şcolar/profesional şi se perpetuează în timp.

 


URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=134425avatar Publicat de pe 8 Feb 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei