|

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Bartolomeu”din Sebeş, renovată cu 285.000 lei. Lucrările au vizat doar exteriorul lăcaşului de cult

Biserica Romano-Catolică “Sf. Bartolomeu” este un monument architectural reprezentativ pentru Municipiul Sebeş, având o istorie îndelungată începând cu secolul al XIV-lea, când a fost aprobată construcţia bisericii în stil gotic de către generalul Ordinului Sf. Dominic. Recent, au fost finalizate lucrări de renovare efectuate la exteriorul lăcaşului de cult, cu fonduri de la bugetul judeţean şi local şi donaţii din partea unor organizaţii, în total 285.000 de lei.

Biserica a fost desfiinţată după reforma luterană din secolul al XVI-lea, pentru ca după două sute de ani, în anul 1731, să fie redeschisă şi cedată Ordinului Franciscan, care o administrează şi în prezent. În momentul preluării de către Ordinul Franciscan, starea era precară, doar zidurile fiind în picioare, bolţile gotice fiind căzute. Restaurarea s-a făcut treptat, cu elemente baroce, mărturie fiind inscripţia de deasupra portalului de acces în biserică: “prin ajutorul împărătesei Maria Tereza s-a înviat această biserică din ruinele sale”. Monumentul a mai suferit avarii şi în timpul cutremurului de pământ din anul 1940 şi a mai fost renovat de atunci în anii 1959-1962 şi 1970.

Potrivit preotului paroh Carol Nagy, prima etapă a renovării, din 2008, a vizat schimbarea acoperişului, care a afectat atât exteriorul, cât şi interiorul bisericii.

Studiul efectuat înaintea începerii lucrărilor relevă faptul că tencuiala exterioară era grav afectată, zidurile fiind cuprinse pe porţiuni extinse de igrasie, care trebuia înlăturată. Zidurile au o structură mixtă compusă din cărămidă şi piatră, acestea fiind ambele acoperite cu tencuială. După renovare s-a procedat la demarcarea suprafeţelor de piatră, care au rămas neacoperite de tencuială, pentru a marca diferenţa cromatică dintre cele două, iar structura de cărămidă a fost acoperită cu un strat alb de tencuială medievală care conţine doar var, nisip şi apă, fără ciment, care ar fi modificat aspectul exterior. Rezultă de aici o foarte inspirată combinaţie de culori, care dă o notă de distincţie suprafeţei exterioare.

De asemenea, sub vechea tencuială erau cuprinse şi ferestrele iniţiale construite în stil gotic, cu arcul frânt caracteristic. Aceste vechi porţiuni au fost scoase la iveală şi delimitate cromatic printr-o culoare de gri a tencuielii.

La baza bisericii, pe o înălţime de un metru, s-au efectuat lucrări de stopare a extinderii igrasiei care ameninţa tot mai mult zidurile exterioare.

Lucrările sunt aproape terminate, ceea ce a mai rămas de schimbat fiind doar acoperişul situat deasupra portalului de intrare, conform spuselor preotului paroh, care estimează că în luna noiembrie anul acesta se va încheia renovarea exterioară.

Suma de 285.000 lei a venit din mai multe surse, cea mai consistentă aparţinând Franz Hilf, Franziskaner fur Mittel und Osteuropa din Viena, care a contribuit cu circa 120.000 lei. Urmează Fundaţia Teleki cu 52.000 lei, Oficiul Provincial al Franciscanilor cu 42.000 lei, Secretariatul de Stat pentru Culte cu 40.000 lei , Consiliul Local Sebeş cu 26.000 lei, Consiliul Judeţean Alba cu 2.500 lei, precum şi donaţiile credincioşilor, care au contribuit cu circa 4.000 lei.

Preotul Carol Nagy speră ca anul viitor să reuşească să strângă sumele necesare reabilitării suprafeţei interioare a bisericii, unde tavanul este foarte afectat de infiltraţiile anterioare, dar şi pentru restaurarea altarului şi a celorlalte obiecte existente.

Biserica Romano-Catolică din Sebeş atrage un număr de circa 500 de vizitatori anual, majoritatea dintre aceştia venind vara şi un număr de circa 50 de credincioşi care vin zilnic să se roage aici. În viitor se doreşte atragerea a unui număr cât mai mare de vizitatori, prin intermediul unei mai bune promovări turistice.

Florin BESOIU

 

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=133669avatar Publicat de pe 7 Noi 2012. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei