|

Biserica Evanghelică, monumentul simbol al Sebeşului a intrat în renovare. Investiţia se ridică la peste 22 milioane de lei

Lucrările de renovare a Bisericii Evanghelice din Sebeş au început efectiv de circa o lună, proiectul făcând parte, potrivit preotului paroh Alfred Dahinten, “dintr-un vast program de reabilitare a 18 biserici săseşti fortificate din Transilvania.

Proiectul se numeste Tezaure fortificate redescoperite – Dezvoltarea durabilă a Regiunii Centru prin punerea în valoare a potenţialului turistic al reţelei de biserici fortificate săseşti din Transilvania, beneficiar fiind Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România.

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 22.062.696 lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 14.392.132 lei, cea a Guvernului României este de 2.201.149 lei, iar contribuţia beneficiarului este de 5.469.141 lei. Proiectul a început oficial în data de 15.10.2010 şi are ca termen de finalizare 15.10.2013. Autoritatea de management este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, plăţile executându-se prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.

Conform spuselor preotului Alfred Dahinten, procedurile au demarat încă din anul 2008, au fost lungi şi anevoioase, dosarul înaintat către autorităţile europene trebuind să cuprindă o sumedenie de acte doveditoare, formalităţi care au fost îndeplinite, ceea ce a condus la semnarea acordului cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Lucrările erau absolut necesare, deoarece nu s-a mai intervenit asupra monumentului de o valoare istorică incontestabilă, construit începând cu secolul al XII-lea, din anul 1965, an în care s-a terminat o restaurare amănunţită.

Reabilitarea care se efectuează în acest moment nu va fi una amănunţită, scopul urmărit fiind schimbarea acoperişului care este cauza multor dintre infiltraţii, instalarea de scocuri şi burlane care lipseau pînă acum, motiv pentru care o parte din suprafaţa zidurilor a dezvoltat igrasie, înlocuirea tencuielii afectate de igrasie, după ce zidul va fi lăsat în prealabil să se usuce, cu una nouă. Se va interveni şi la interior numai în locurile unde s-a dezvoltat igrasia.

Nu se va interveni asupra portalurilor, a statuilor exterioare, a celor trei orgi existente sau asupra altarului, care, cu o înălţime de 13 metri, este cel mai înalt din Transilvania.

Preotul Alfred Dahinten a declarat că banii s-ar putea dovedi a fi insuficienti din cauza faptului că arhitecţii care au făcut evaluarea iniţială nu au sesizat că acoperişul este mai afectat de infiltraţii decât părea la prima vedere, fiindcă nu au putut să îl ridice integral ca să facă o evaluare obiectivă a situaţiei. Totuşi preotul paroh se arată încântat de lucrările aflate în derulare chiar şi cu toate neajunsurile ivite pe parcurs.

Biserica Evanghelică atrage anual o mare parte din turiştii care ajung în Sebeş, circa 3500 călcându-i pragul în cursul anului precedent, spre deosebire de anul 2007, când au fost înregistraţi circa aproape 5000 de vizitatori. Marea majoritate provin din ţările vorbitoare de limba germană, Austria şi Germania, 80% dintre ei practicând turismul de grup, organizat de operatori culturali, iar 20% venind pe cont propriu. Lunile în care este cel mai mare aflux de vizitatori sunt în cursul verii, cei mai mulţi înregistrându-se în luna august a fiecărui an.

Florin BESOIU

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=132153avatar Publicat de pe 27 Sep 2012. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei