|

Autorizarea integrată de mediu pentru fabrica de formaldehidă de 60.000 de tone pe an de pe platforma Kronospan. Dezbatere publică la Sebeş, în 11 iulie

kronospanMarţi, 11 iulie, la Sebeş se organizează dezbatere publică, în contextul în care Kronochem Sebeş SRL, divizia chimică a Kronospan, a solicitat la Agenţia pentru Protectia Mediului Alba, autorizaţia integrată de mediu pentru instalaţia de producere a formaldehidei cu capacitate de 60.000 de tone pe an.

Vezi şi Kronospan Sebeş a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă la 40.000 de tone pe an

Potrivit unei informări a Primăriei Municipiului Sebeş, “în urma analizării documentaţiei în cadrul şedinţei Comitetului de analiză tehnică din 13 iunie, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, privind solicitarea autorizaţiei integrate de mediu pentru instalaţie de producere a formaldehidei, capacitate 60.000 de tone pe an, exprimat 100%, amplasată în localitatea Sebeş, strada M. Kogălniceanu nr. 59, judeţul Alba, având ca titular SC Kronochem Sebeş SRL, au fost solicitate de către APM Alba informaţii suplimentare.

Acestea au fost prezentate de către operator către APM Alba, după care în Comisia internă de autorizare APM Alba a fost acceptată documentaţia de solicitare a Autorizaţiei Integrate de Mediu şi continuarea procedurii de reglementare cu organizarea şedinţei de dezbatere publică”.

Astfel, pe 11 iulie, de la ora 16.00, la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” din Sebeş, va avea loc şedinţa de dezbatere publică.

În acest sens, la sediul primăriei a fost depusă documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu, ce cuprinde raportul de amplasament, studiul de dispersie, raportul de securitate, ce vor putea fi consultate de public.

Documentaţia poate fi găsită AICI.

Documentatia este elaborata pentru instalatia de producere a formaldehidei sub forma de solutie 50% sau solutie de rasina ureo-formaldehidica pre-condensata 85%, avand o capacitate 60.000 to/an, exprimat 100%, alcatuita din 2 linii de fabricatie identice ce au capacitatea de 30.000 to/an fiecare, ce pot functiona independent.

Productia zilnica este de:

– 180 to formadehida, exprimat 100%, functionand la capacitatea proiectata timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, in proces continuu;

– 296 to rasina ureo-formaldehidica pre-condensata, exprimat 85%, functionand la capacitatea proiectata timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, in proces continuu.

Materii prime utilizate: metanol; saruri de racire (sare de transfer termic): amestec format din: azotit de sodiu in proportie de 40%; azotat de potasiu in proportie de 53% si azotat de sodiu in proportie de 7%; hidroxid de sodiu 30%; catalizator Fe – Mo; solutie de uree; aerul folosit pentru oxidarea metanolului; apa demineralizata pentru absorbtia formaldehidei (aceasta pleaca cu produsul comercial) si pentru generarea aburului; lubrefianti pentru intretinerea echipamentelor.

Produse finite: solutie formaldehida 50% (formalina) sau solutie de rasina ureo-formaldehidica pre-condensata 85%.

Activitatea instalaţiei amintite se încadrează în anexa nr. 1 a Legii 278/2013 privind emisiile industriale: industria chimică – producerea compuşilor organici (hidrocarburile cu conţinut de oxygen, cum sunt alcoolii, aldehidele, cetonele, acizii carboxilici, esterii şi amestecurile de esteri, acetaţii , eterii, peroxizii şi răşinile epoxidice).

Formaldehida produsă la Kronochem va fi utilizată în procesul de producţie al plăcilor de MDF şi PAL de către firma Kronospan, de pe aceeaşi platformă industrială.

„Kronospan Romania” este cel mai mare producător de plăci PAL din Sud-Estul Europei şi o filială a companiei multinaţionale „Kronospan”. Compania a intrat cu investiţii în România din 2004, când a cumpărat fabrica din Sebeş de la grupal italian MD Fratti. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, Kronospan deţine la Sebeş şi o fabrică de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an şi în ianuarie 2016 a obţinut actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei la 40.000 tone pe an, după ce la decizia iniţială Ministerul Mediului a înregistrat contestaţii referitoare la această situaţie, de la reprezentanţi ai societăţii civile şi persoane fizice. Ministerul a cerut completarea documentaţiei, iar Kronospan a respectat cerinţa.

Reamintim că, în perioada februarie – martie 2015, au fost organizate opt proteste la Sebeș şi Alba Iulia, la care au participat şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. AICI şi AICI, mai multe detalii.

Pe platforma industrială Kronospan Sebeș există și instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator SC Kronochem Sebeș SRL, care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Pentru autorizarea funcționării acestei instalații, SC Kronochem Sebeș SRL a depus la A.P.M. Alba în data de 6.01.2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu, urmând să fie parcursă procedura de reglementare conform prevederilor Ordinului MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare. Pentru această fabrică cu capacitate de 60.000 de tone pe an, au mai fost necesare completări pentru documentaţia referitoare la reglementări cerute de ISU şi Ministerul Sănătăţii.

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=140595avatar Publicat de pe 2 Iul 2017. Publicat in EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei