|

3–4 noiembrie: La Sebeş, Festivalul Naţional “Felician Fărcaşiu”. Vezi programul şi semnificaţia evenimentului

În perioada 3-4 noiembrie va avea loc cea de a X-a ediţie a Festivalului Naţional “Felician Fărcaşiu”. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural “Lucian Blaga” şi Municipiul Sebeş, în parteneriat cu Fundaţia Culturală “Lucian Blaga” Sebeş şi Centrul de Cultură “Augustin Bena”.

Ajuns la cea de a X-a ediţie, Festivalul “Felician Făcaşiu” a ajuns să fie o tradiţie a municipiului Sebeş, un adevărat prilej de celebrare a celui care a fost unul dintre cei mai renumiţi interpreţi de muzică populară, oferind totodată ocazia descoperirii unor noi talente ale cântecului folcloric transilvan.

Cine este Felician Fărcaşiu:

Personalitate a municipiului, Felician Fărcaşiu s-a născut în anul 1920 la Sebeş. A urmat anii de şcoală la Sebeş şi Orăştie, apoi Institutul Teologic din Sibiu, absolvit în 1943. Fiind înzestrat cu un talent deosebit şi o voce amplă de bas profund, după o scurtă carieră de preot slujitor al Catedralei Ortodoxe din Deva, s-a dedicat activităţii culturale de interpret al cântecului popular românesc, dar şi de culegător de comori folclorice, textier şi compozitor. Timp de 7 ani, între 1948-1954, ca fondator, instructor şi solist vocal, a fost animatorul formaţiilor artistice de amatori de la Clubul Sindicatelor din Deva, interval în care a atras aprecierile profesorului etnolog Hary Brauner şi ale compozitorului Laurenţiu Profeta, care l-au recomandat Radiodifuziunii Române. În programele acesteia, a cântat şi i s-au înregistrat 30 de piese folclorice – doine, cântece de joc şi de petrecere, în cursul anului 1951. La scurt timp a fost asociat al unor formaţii profesioniste alături de N. Stroe, Al. Grozuţă, Rodica Bujor, Zizi Şerban şi alţii, apoi cu orchestrele de muzică populară ale Filarmonicilor din Arad, Sibiu, Braşov, Oradea, Bacău şi cu ansambluri artistice din Deva, Baia Mare, Cluj, Timişoara şi Caransebeş a întreprins numeroase turnee de concerte şi a participat la concursuri în ţară şi străinătate – Polonia, Iugoslavia, Ucraina, Italia etc, fiind adesea cap de afiş şi laureat al acelor manifestări.

I s-au imprimat 7 discuri, cuprinzând doar o parte din cele 260 de piese ale repertoriului său. Şi-a adus o contribuţie importantă la cunoaşterea şi nemurirea folclorului naţional, dar din păcate s-a stins din viaţă prematur, din prea mare dragoste pentru cântecele româneşti şi pentru răspândirea lor în zone geografice cât mai largi. În vara anului 1977, după ce se pensionase, reîntors dintr-un obositor turneu în străinătate, îşi propusese un răgaz pentru odihnă măcar câteva zile. Însă pasiunea arzătoare a vieţii lui nu i-a îngăduit să refuze rugămintea Ansamblului “Cindrelul”din Sibiu de a-l însoţi într-un turneu de 11 zile. În timpul acestuia, când îşi încheia unul dintre cântecele incluse în program la Curtea de Argeş, a mai avut tăria să facă semn tehnicianului să coboare cortina în spatele căreia s-a prăbuşit pe scenă, decedând.

Programul Festivalului Naţional “Felician Fărcaşiu”

De 10 ani, municipiul Sebeş aduce un tribut marelui artist popular prin organizarea festivalului care îi poartă numele. Respectând tradiţia, şi în acest an, în perioada 3-4 noiembrie, sala “Radu Stanca” din incinta Casei de Cultură din Sebeş, va găzdui Festivalul Naţional “Felician Fărcaşiu”. Evenimentul va fi structurat pe două părţi, una dedicată descoperirii tinerelor talente prin organizarea unui concurs de muzică populară, cea de a doua fiind dedicată elogierii memoriei artistului popular prin recitaluri de profil. Festivalul se va derula după următorul program:

Sâmbătă, 3 noiembrie:

Ora 10:00 – Preselecţia

Ora 18:00 – Deschiderea Festivalului

– Spectacol-concurs

– Recital susţinut de: Ancuţa Matei, Adrian Ţiboc şi Mariana Anghel.

Duminică, 4 noiembrie:

Ora 18:00 – Gala laureaţilor

– Recital susţinut de: Adriana Buză, Marinela Baba, Mirela Mănescu şi Mariana Deac

Evenimentul va fi prezentat de Elena Anghel, iar acompaniamentul va fi asigurat de orchestra “Felician Fărcaşiu” a Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeş. Intrarea în sala de spectacol este liberă.

 

URL scurt: https://sebes.alba24.ro/?p=133530avatar Publicat de pe 30 Oct 2012. Publicat in ACTUALITATE, Cultura, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei