|

Trei minori din Sebeş şi Lancrăm, prinşi la furat fier vechi din depozitul unei firme. Jandarmii reamintesc pedepsele în acest caz

masini-jandarmiTrei adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, din Sebeş şi Lancrăm, au fost prinşi la furat fier vechi, din depozitul unei firme. Jandarmii i-au prins în flagrant şi au sesizat poliţia. Doi dintre ei riscă să fie cercetaţi penal.

Proprietarul unei societăţi comerciale situate pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Sebeş a solicitat duminică, 19 aprilie, la ora 13.10, ajutorul jandarmilor, deoarece avea suspiciunea că într-unul dintre depozitele firmei pătrunseseră persoane neautorizate.

A intervenit un echipaj de jandarmerie şi a surprins în incintă trei minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, doi dintre aceştia fiind domiciliaţi în Sebeş, iar unul în Lancrăm. Până să fie depistaţi de jandarmi, cei trei reuşiseră să sustragă mai multe piese metalice, unele funcţionale, pe care doreau să le valorifice în interes personal la un centru de colectare a fierului vechi.

Existând suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt, echipajul de jandarmerie a întocmit un proces verbal despre împrejurările constatate, act care va fi înaintat Poliţiei Municipiului Sebeş pentru continuarea cercetărilor în cauză.

Jandarmii reamintesc că minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot să răspundă penal, iar faţă de aceştia se poate lua o măsură educativă neprivativă de libertate, iar, în anumite condiţii, chiar o măsură privativă de libertate. Măsurile educative neprivative de libertate sunt stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână şi asistarea zilnică, iar cele privative de libertate sunt internarea într-un centru educativ, între 1 şi 3 ani şi internarea într-un centru de detenţie, pe o perioadă de până la 15 ani.

Stagiul de formare civică

Măsura educativă a stagiului de formare civică constă în obligaţia minorului de a participa la un program cu o durată de cel mult 4 luni, pentru a-l ajuta să înţeleagă consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul săvârşirii de infracţiuni şi pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor.

Supravegherea
Măsura educativă a supravegherii constă în controlarea şi îndrumarea minorului în cadrul programului său zilnic, pe o durată cuprinsă între două şi 6 luni, sub coordonarea serviciului de probaţiune, pentru a asigura participarea la cursuri şcolare sau de formare profesională şi prevenirea desfăşurării unor activităţi sau intrarea în legătură cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de îndreptare a acestuia.
Consemnarea la sfârşit de săptămână

Măsura educativă a consemnării la sfârşit de săptămână constă în obligaţia minorului de a nu părăsi locuinţa în zilele de sâmbătă şi duminică, pe o durată cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni, afară de cazul în care, în această perioadă, are obligaţia de a participa la anumite programe ori de a desfăşura anumite activităţi impuse de instanţă.

Asistarea zilnică

Măsura educativă a asistării zilnice constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probaţiune, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse minorului.

Internarea într-un centru educativ

Măsura educativă a internării într-un centru educativ constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale, precum şi programe de reintegrare socială. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între unu şi 3 ani.

Internarea într-un centru de detenţie

Măsura educativă a internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 5 ani, afară de cazul în care pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă, când internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=139016avatar Publicat de pe 20 Apr 2015. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei