|

Starea pârtiilor în judeţul Alba. Vreme de iarnă, cu zăpadă de peste 1 metru şi condiţii foarte bune de schi

Serviciul Turism, din cadrul Consiliului Județean Alba pune la dispoziţia turiştilor informaţii privind starea pârtiilor din judeţul Alba, în acest week-end. Stratul de zăpadă depăşeşte 1 metru atât la Şureanu, cât şi la Arieşeni, iar vremea se anunţă a fi ideală pentru schi.

Domeniul Schiabil Şureanu

Acces: ruta Sebeş – barajul Oaşa pe DN 67 C, apoi la dreapta, pe lângă baraj pe DJ 704, ruta Oașa – Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu. Distanţă: 82 km. Durată: maxim 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: este deszăpezit și suficient de lat, fiind accesibil în totalitate pentru orice tip de autovehicul. Totuși, porțiunea de drum care pune probleme șoferilor este cea cuprinsă între barajul Oașa și Mănăstirea Oașa (DJ 704), pe o lungime de aproximativ 6 km. Drumul este accidentat, prezintă o mulțime de gropi adânci, fiind greu accesibil mașinilor cu gardă joasă. Recomandă folosirea anvelopelor de iarnă și a lanțurilor, precum și sporirea atenției. Pentru a evita problemele, vă sugerăm să faceți acasă probe de montare a lanțurilor.

Parcare: la sfârșit de săptămână, parcarea de la baza pârtiilor poate deveni insuficientă, turiștii fiind astfel constrânși să parcheze pe drum.

Pârtii: în prezent, 8 pârtii (A 1, A 2, C 1, C 2, C 3, C 4, S 1, S 2) sunt funcționale, pârtia S 3 fiind încă nebătătorită. Întrucât a nins din nou zilele trecute, grosimea stratului de zăpadă măsoară mult peste 1 m grosime, fiind perfect pentru practicarea sporturilor de iarnă. Pârtiile nu prezintă decât foarte puține denivelări. Predomină zăpada tip powder, ideală pentru snowboard și freeride.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Șureanu va fi vreme frumoasă la sfârșit de săptămână, cu vânt slab, cer parțial noros și temperaturi minime de -8 grade Celsius. Condițiile meteo vor fi, așadar, ideale pentru schi. Atenție, însă, intensitatea vântului este mare la altitudini de peste 1.800 m (pe pârtiile de pe vârfurile Aușelu și Șureanu), astfel că vă recomandăm echipament special (cagulă, ochelari de schi, îmbrăcăminte termoizolantă).

Servicii: asistenţă Salvamont; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiei; trei restaurante de tip after-schi, aflate pe pârtii.

Informații despre cazare: www.schisureanu.ro, www.luncile-prigoanei.ro, www.luncile-prigoanei.eu, www.valeasebesului.ro

Instalații de cablu: telescaunul și cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.30 – 16.30. Totuși, dacă vântul va depăși viteza de 60 km/oră, telescaunul va fi oprit din motive de siguranță.

Tarife pentru Domeniul Schiabil Șureanu

Tarife: adulţi / copii

Skipass 1 punct – 5 lei / 4 lei

Skipass 3 puncte – 15 lei / 10 lei

Skipass 6 puncte – 25 lei / 20 lei

Skipass 12 puncte – 45 lei / 35 lei

Skipass pentru o zi – 75 lei / adult şi 60 lei / copil

Teleschi Curmătura – 1 punct / urcare

Teleschi Șureanu – 1 punct / urcare

Telescaun Aușelu – 2 puncte / urcare

Arieşeni (stațiunea Vârtop)

Acces: stațiunea se află la granița dintre județele Alba și Bihor, la o altitudine de circa 1.200 m, aproape de șosea. În județul Alba, ruta este Alba Iulia – Câmpeni pe DN 74 A, apoi pe DN 75 ruta Vadu Moților – Albac – Scărișoara – Gârda de Sus – Arieșeni – Bubești – Vârtop. Distanță Alba Iulia – pârtii: 127 km. Durată: 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: este asfaltat în întregime, fiind accesibil oricărui tip de autovehicul.

Parcare: poate deveni insuficientă, datorită îngustării carosabilului de către troienele de zăpadă.

Pârtii: în urma ninsorilor abundente, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 depășește 1 m, fiind suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii sunt bătătorite de către utilajele speciale. Atenție, însă, Vârtop 2 prezintă în partea superioară o mulțime de denivelări care pot crea dificultăți imprevizibile la coborâre, în special pentru începători.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.accuweather.com), la sfârșit de săptămână va ninge la Arieșeni, temperaturile înregistrând minime de -8 grade Celsius. Cerul va fi noros, cu slabe intensificări de vânt. Condițiile meteo vor fi, așadar, ideale pentru schi.

Servicii: asistenţă Salvamont; școală de schi la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor.

Informații despre cazare: www.cazare-arieseni.viaromania.eu, www.arieseni.info, www.parcapuseni.ro, www.arieseni-apuseni.ro

Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.

Tarife pentru pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2

Tarife teleschi Vârtop 1: adulţi / copii

1 urcare – 5 lei / 3 lei

Tarife teleschi Vârtop 2: adulţi / copii

1 urcare – 2 lei / 1 leu.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=74313avatar Publicat de pe 15 Feb 2012. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Starea pârtiilor în judeţul Alba. Vreme de iarnă, cu zăpadă de peste 1 metru şi condiţii foarte bune de schi”

  1. pe picioare au fost facute metodologiile lui Oana Badea, facute la repezeala si fara cap…. Asa se intampla cand ajung Invatatoarele sa face legi in loc sa-i invete pe copii alfabetul… Asta e tara lui Basescu & commp.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei