|

Şase incendii de vegetaţie, în Alba. O şură a luat foc, la Petreşti. Pagube de 5.000 de lei

De la sfârşitul săptămânii trecute, pompierii din Alba au intervenit pentru stingerea a 6 incendii de vegetaţie uscată, pe fondul temperaturilor ridicate. De asemenea, la Sebeş au fost înregistrate, luni seara, pagube de 5.000 de lei, după ce o şură a luat foc.

Garda de intervenţie Sebeş a intervenit, luni seara, începând cu ora 23.15, în localitatea Petreşti, pentru stingerea unui incendiu la acoperişul unei anexe gospodăreşti, confecţionat din învelitoare de ţiglă şi structură din lemn. Au ars acoperişul anexei pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp şi 5 mc de fân. S-a intervenit aproximativ 3 ore cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru protecţia locuinţei, limitarea propagării şi stingerea incendiului. Pagubele produse se ridică la circa 5.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 100.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la instalaţia de iluminat.

În perioada 13–17.07.2012, pe fondul temperaturilor ridicate în judeţul Alba, s-au produs 6 incendii de vegetaţie uscată şi resturi vegetale care au pus în pericol fondul forestier şi gospodăriile populaţiei, afectând 12,2 ha de teren.

Consecinţele arderii vegetaţiei uscate provoacă efecte negative solului şi asupra factorilor de mediu: sol, aer şi microfaună. Din păcate, arderea vegetaţiei uscate este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor, păşunilor şi fâneţelor.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

În conformitate cu prevederile HGR 537/2007 art. 1, pct. 3, lit. r – este interzisă „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi”, amenda aplicată fiind cuprinsă între 1.000 şi 2.500 lei.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – APIA va suspenda subvenţiile pentru deţinătorii terenurilor igienizate prin arderea vegetaţiei şi care nu au obţinut acceptul autorităţilor, iar Garda Naţională de Mediu – Comisariatul judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=102604avatar Publicat de pe 17 Iul 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei