|

Râurile din Alba, „aur” pentru investitori: 6 firme din țară, interesate să dezvolte proiecte pentru amenajarea de microhidrocentrale

Râurile din județul Alba au devenit atractive pentru investitorii care doresc să dezvolte proiecte în domeniul energetic, iar dovada o reprezintă cererile depuse la Agenția Pentru Protecția Mediului Alba (APM) pentru obținerea autorizației în vederea construcției de microhidrocentrale. Până în prezent, au depus documentații şase firme din întreaga țară, iar doar trei dintre ele au intrat în posesia avizului.

– SC Casito Transimpex SRL din Hunedoara vrea să investească în construirea unei microhidrocentrale pe râul Valea Mare din comuna Bistra

– SC ATS Energy SRL Cluj Napoca intenționează să construiască două microhidrocentrale în comunele Avram Iancu și Vidra, pe râurile Arieșul Mic și Vidrișoara, precum și alte două astfel de amenajări pe afluenții râului Arieșul Mare și Bistra. Interesul investitorului clujean nu se oprește însă aici. Acesta a depus proiecte similare la APM Alba în vederea analizării impactului asupra mediului și pentru construirea de microhidrocentrale, în comuna Arieșeni, Gârda de Sus, Alba, Horea și Poiana Vadului, respectiv pe râul Arieșul Mare și afluenții acestuia.

– SC Green Profile SRL Alba Iulia este, de asemenea, interesată de demararea de investiții în microhidrocentrale în comuna Șugag, Valea Mărtiniei, zona Tău, la confluență cu Răchita.

– Sc Alto Energy SRL Timișoara  a  primit de la APM Alba autorizație pentru construirea unei microhidrocentrale în localitatea Feneș, pe cursul râului Feneș.

– SC Viena Energy Forta Naturală București este, de asemenea, un investitor care s-a arătat interesat în construirea unei microhidrocentrale pe râul Feneș din județul Alba

– SC Oriollus Comserv SRL din Gherla a depus la APM Alba cerere pentru obținerea autorizației de mediu în vederea construirii unei microhidrocentrale în Pianu de Sus și Săsciori. Potrivit APM Alba, în ceea ce privește respectiva societate, avizul de mediu este expirat

– SC Comaco Consulting SRL Sebeș vrea să investească în construirea unei microhidrocentrale în comuna Șugag, pe pârâul Mirăslău și afluenții râului Sebeș.

Rott Haus Consulting din Cluj-Napoca investește în construirea de microhidrocentrale în Munții Cugirului

În afară de SC Alto Energy Timișoara și SC Viena Energy Forța Naturală, ale căror proiecte se află deja în funcțiune, un alt investitor care derulează două astfel de proiecte pe pe Râul Mic din Munții Cugirului și pe Râul Mare, în amonte de barajul Canciu, este Rott Haus Consulting SRL Cluj-Napoca.

Compania Rott Energy SRL Cluj-Napoca a construit două microhidrocentrale pe Râul Mic din Munţii Cugirului. Una dintre ele este situată pe malul drept al Râului Mic la aproximativ 3,7 km aval de confluenţa cu Arieşul. Cea de-a doua este situată pe malul stâng al Râului Mic, la aproximativ 7,7 km aval de confluenţa cu Arieşul şi la 640 m amonte de Barajul Rândunica. Cele două hidrocentrale au în total o putere instalată de 1,7 MW şi o producţie anuală de energie de 8,39 MWh.

Rott Haus Consulting construiește alte două microhidrocentrale pe Râul Mare și pe afluentul Boșorog. Puterea instalată a acestora va fi de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh, iar investiția ar urma să fie finalizată în 2013.

În ceea ce privește amenajarea de pe Râul Mare, în proiectul de evaluare a impactului asupra mediului depus la APM Alba se arată: „Centrala hidroelectrică de mică putere este o construcţie de dimensiuni reduse, ce urmează a se construi urmând tehnologii clasice (fundaţii de beton, ziduri portante, stâlpi de rigidizare din beton, planşee din beton, tencuieli, plăci armate, şarpante, etc.), toate urmând o arhitectură ce urmează a fi integrată atât în specificul arhitectural al zonei, cât şi în peisajul specific de munte, prin utilizarea de materiale de construcţii din oferta locală. Durata estimată de implementare a proiectului va presupune atacarea în etape, în puncte distincte de lucru, ce urmează a parcurge o perioadă de 24 de luni”.

Firma Rott Haus Consulting intenționa inițial să construiască pe Râul Mare o amenajare hidroenergetică formată din 6 microhidrocentrale. Investitorul a renunțat ulterior la 4 dintre acestea, pe motiv că unele condiţii impuse prin autorizaţia de construcţie anulează şansele de a obţine finanţare.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=112110avatar Publicat de pe 15 Aug 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Râurile din Alba, „aur” pentru investitori: 6 firme din țară, interesate să dezvolte proiecte pentru amenajarea de microhidrocentrale”

  1. buna ziua, vin si eu cu cateva completari: pe raul fenes exista deja 3 astfel de microhidrocentrale care functioneaza.sunt investitii de viitor, autoritatile locale ar trebui sa sprijine aceste proiecte.in plus se realizeaza si regularizarea unor cursui de apa cu aceasta ocazie.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei