|

”Radu Stanca – Între teatru și poezie”. Omagiu adus scriitorului, la Centrul Cultural ”Lucian Blaga” din Sebeș

radu stanca omagiu scriitorLa Centrul Cultural ”Lucian Blaga” din Sebeș, scriitorul Radu Stanca a fost omagiat joi, 5 martie, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la nașterea sa.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Municipală ”Lucian Blaga”, intitulat ”Radu Stanca – Între teatru și poezie” – 95 de ani de la nașterea scriitorului.

Una dintre bibliotecare a făcut o scurtă prezentare a vieții și activității literare a lui Radu Stanca, după care un grup de eleve (coordonate de profesor Tereza Cândea) de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, au susținut un recital din creația poetică a scriitorului.

În încheierea evenimentului, Mihai Octavian Groza – președintele Despărțământului ”Vasile Moga” Sebeș a făcut câteva aprecieri despre preotul Sebastian Stanca, tatăl scriitorului, care avea un doctorat în filozofie și o mare pasiune pentru literatură, pe care a moștenit-o și fiul său cel mic, Radu.

Născut la 5 martie 1920 la Sebeș, Alba, într-o familie cu frumoase tradiții intelectuale, perpetuate din generație în generație, Radu Stanca a fost dramaturg, eseist, autor de aforisme și regizor de prestigiu. Cu o bună pregătire intelectuală a fost îndeosebi atras de poezie, aceasta fiind nu numai condiția sa spirituală de existență, ci și focarul care-i structurează întreaga creație literară.

Radu Stanca s-a stins din viaţă la vârsta de 42 de ani, prea de timpuriu pentru a fi putut trăi satisfacția de a-și vedea opera literară adunată într-un volum. I-au apărut postum, în 1966, volumul „Versuri”, în 1968 un volum intitulat „Teatru” cuprinzând 5 piese din cele 15 pe care le-a scris, apoi în 1971 volumul „Acvariu” și în 1973 un alt volum de versuri intitulat „Poezii”. În 1979 a apărut o ediție selectivă bilingvă română-germană, „Poezii – Gedichte”, în frumoasa tălmăcire a lui Wolf Aichelburg. Tot postum i-au mai apărut un volum de teatru și unul de eseuri.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=138883avatar Publicat de pe 6 Mar 2015. Publicat in ACTUALITATE, Cultura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei