|

Pregătiri pentru clasa zero. Reprezentanţii ISJ Alba promit că toate sălile vor fi amenajate corespunzător

Pregătirile pentru prima zi de şcoală şi desfăşurarea activităţilor în cadrul clasei pregătitoare la nivelul judeţului Alba sunt în toi. Potrivit ISJ Alba, o bună parte din mobilier a fost deja primit, urmând ca, până la 31 august, cel târziu 5 septembrie, toate clasele din judeţ să primească seturile speciale. Pentru buna desfăşurate a orelor, învăţătorii care vor preda la noile clase vor avea de parcurs 130 de ore de instruire, sub îndrumarea unui formator. În 10 septembrie, sunt aşteptaţi să păşească pentru prima dată în unităţile de învăţământ din judeţ 5.329 de elevi, dintre care 2.160 înscrişi în clasa pregătitoare.

Pentru a se asigura că lucrurile decurg conform planificării, în data de 14 august, toţi inspectorii au verificat zonele arondate şi au inspectat majoritatea şcolilor, atât din punct de vedere al igienei, cât şi al amenajării spaţiilor, în locaţiile unde îşi vor desfăşura activitatea clasele pregătitoare.

În data de 20 august, trei învăţători din Alba vor pleca la Bucureşti pentru a participa la un curs de formare, iar, începând din 27 august până în 7 septembrie, aceştia se vor ocupa de formare a 6 grupe formate din 20-25 de învăţători. Grupele de învăţători vor parcurge 130 de ore de instruire, sub îndrumarea celor 3 formatori.

Inspectoratul Şcolar Alba a organizat 6 centre metodice pentru activitatea de formare a învăţătorilor: la Alba Iulia vor fi instruite cadrele didactice din municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi cele din Teiuş şi Zlatna; zona Aiud – Ocna Mureş este arondată centrului din Aiud, la Blaj vor fi formaţi şi învăţătorii din Jidvei, iar la Cîmpeni se organizează cursurile pentru profesorii din Abrud, Baia de Arieş şi Cîmpeni; mai sunt disponibile centre metodice la Cugir şi Sebeş. Formarea învăţătorilor este asigurată printr-un proiect finanţat din fonduri europene şi derulat de Ministerul Educaţiei.

În total, la nivelul judeţului Alba, inspectorii şcolari estimează un număr de 2.229 de preşcolari, care vor intra în cele 143 de clase pregătitoare disponibile. Este vorba despre cei 2.160 de elevi înscrişi şi circa 60-70 de copii care se află în străinătate sau care nu au definitivată situaţia socială şi de care s-a ţinut cont pentru asigurarea dotării materiale în clase. În Alba sunt 104 de şcoli organizate ca unităţi cu personalitate juridică, în care vor funcţiona până la trei clase cu activitate de clasă pregătitoare. De exemplu, la Şcoala Generală „Mihai Eminescu” din Alba Iulia sunt disponibile trei clase pregătitoare şi şase clase I.

În clasa I vor intra, la toamnă, 3.169 de copii, care sunt înscrişi la şcolile din judeţul Alba.

Pentru asigurarea activităţii de învăţământ în clasele pregătitoare din Alba, Inspectoratul Şcolar a primit de la Ministerul Educaţiei fonduri de 445.800 lei, bani care au fost repartizaţi la cele 104 şcoli cu personalitate juridică în vederea organizării de licitaţii directe pentru achiziţionarea de mobilier. În sălile de clasă, fiecare copil va avea un pupitru cu scaun mobil reglabile, în funcţie de înălţime. Ministerul Educaţiei a furnizat un model pentru acest mobilier, care va fi realizat de firmele care trec de licitaţiile organizate de şcoli, suma estimată pentru fiecare obiect fiind de până la 200 de lei. Termenul limită pentru furnizarea mobilierului este 31 august.

În clasa pregătitoare, copiii nu vor primi calificative şi nu vor avea manuale, astfel că activitatea de educare se aseamănă mai degrabă cu programul de grădiniţă, în comparaţie cu procesul de învăţare din şcoală. Se editează un catalog de mijloace de învăţământ în care sunt descrise activităţile pe care le vor desfăşura copiii din clasa zero. Acestea urmăresc dezvoltarea fizică, socio-emoţională, cognitivă a limbajului şi comunicării, precum şi dezvoltarea capacităţilor şi a atitudinilor în învăţare.

Puteţi citi aici mai multe detalii privind programa şcolară pentru clasa pregătitoare, publicat de Ministerul Educaţiei în luna martie a acestui an şi la care fiecare inspectorat din ţară a transmis propuneri privind desfăşurare activităţii.

 

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=112768avatar Publicat de pe 17 Aug 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei