|

Perioadă de graţie de 6 luni la plata impozitelor locale pentru asistaţii sociali

Asistaţii sociali din Sebeş, şi nu numai pot “răsufla” uşuraţi. A intrat în vigoare legea prin care li se acordă o perioadă de graţie de până la 6 luni pentru plata taxelor şi impozitelor locale, astfel încât aceştia vor putea beneficia de ajutor social, chiar dacă înregistrează debite la bugetul local.

Prin publicarea în Monitorul Oficial a legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, cetăţenii cu venituri reduse vor putea beneficia de prestaţii sociale chiar dacă înregistrează debite la bugetul local.

În lumina vechii reglementări, pentru a putea beneficia de sprijin financiar din partea autorităţilor, solicitanţii ajutorului social trebuiau ca, pe lângă îndeplinirea condiţiile impuse de lege referitoare la nivelul veniturilor pe membru de familie şi a bunurilor deţinute în proprietate, să aibă achitate toate obligaţiile la bugetul local.

Condiţionarea acordării ajutorului social de plata taxelor şi impozitelor locale a creat, cel puţin la nivelul municipiului Sebeş, o serie de nemulţumiri în rândul asistaţilor sociali de etnie preponderent romă. Întrucât aceştia înregistrau datorii la bugetul local, primăria, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, nu le-a putut asigura sprijin financiar. Problema s-a acutizat în ultimele săptămâni întrucât, odată cu venirea sezonului rece, cetăţenii în cauză au constatat că nu vor putea beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei.

Directorul S.P.A.S. Sebeş, Ionela Maxim, ne-a explicat faptul că de acordarea ajutorului social depind o serie de alte prestaţii şi avantaje sociale. Astfel, neacordarea ajutorului social atrage după sine pierderea calităţii de asigurat, imposibilitatea beneficierii de ajutor pentru încălzirea cu lemne, care se achita integral, până la data de 31 octombrie, pentru cele 5 luni aferente sezonului rece şi de ajutor alimentar provenit de la U.E. Totodată, cei care înregistrează restanţe la bugetul local nu puteau beneficia nici de proiectele sociale derulate prin Consiliul Local Sebeş, aşa cum este cel care prevede acordarea de tichetelor în valoare de 100 lei pentru achiziţionarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru elevii din unităţile de învăţământ de pe raza administrativ-teritorială a municipiului.

Prin Legea nr. 166/2012, legiuitorul flexibilizează condiţiile de accesare a prestaţiilor sociale sub aspectul acordării unei perioade de graţie la plata impozitelor locale pe o perioadă de 6 luni. Astfel, autoritatea locală, prin S.P.A.S. Sebeş va putea acorda ajutor social chiar şi persoanelor care figurează cu datorii în evidenţele fiscale. Cu toate acestea, cei vizaţi trebuie să ştie că, în conformitate cu noile prevederi legale aplicabile în materie, în termen de 6 luni de la primirea prestaţiei sociale au obligaţia de a-şi achita contribuţiile la bugetul local. Neefectuarea plăţii în termenul prevăzut atrage după sine suspendarea sau chiar încetarea dreptului la ajutor social.

Sursa foto: Arhivă

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=133001avatar Publicat de pe 18 Oct 2012. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei