|

UPDATE: Noi cazuri de Hepatita A la Sebeş. DSP Alba a luat măsuri de izolare a zonei contagioase. Vezi raportul Instituției Prefectului

La Sebeş au fost semnalate cazuri de infecţie cu Hepatită A, un număr de nouă persoane fiind internate, până marţi, în spital. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor DSP Alba, situaţia este sub control, fără să existe riscul extinderii infecţiei.

UPDATE:

Miercuri, alţi trei copii au fost internaţi la spitalul din Sebeş, cu Hepatită virală A, astfel că până în prezent au fost înregistrate 12 cazuri spitalizate în contextul focarului  identificat într-un cartier de romi din oraş.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş, a declarat miercuri, în conferinţă de presă, că în următoarele 45 de zile, cât este perioada de incubație a acestui virus este posibil să apară și alte cazuri de îmbolnăviri.

,,Pot apărea mișcări de cazuistică  pe perioada incubării acestui virus. Am efectuat o anchetă epidemiologică și am stabilit etapele apariției acestui focar, cu cazuri de îmbolnăviri ușoare sau medii. S-a stabilit că primul caz a fost undeva în august. Persoana a fost spitalizată, dar a intrat în contact cu persoane din comunitatea din Sebeș, iar acum, după 45 de zile au apărut și alte cazuri  de Hepatită virală. Această boală apare din cauza condițiilor de igienă precare și se manifestă cu simptome de greață, vărsături și icter”, a spus Horea Timiș.

Cazurile de infecţie au fost identificate într-un cartier de romi de la periferia municipiului şi, conform datelor furnizate reprezentanţii DSP, ar fi fost cauzate de condiţiile igienico-saniatre precare. Directorul DSP Alba, Horea Timiş, a spus că virusul ar fi apărut în cursul lunii august, însă din cauza perioadei de incubaţie de până la 45 de zile, cazurile de hepatită s-au manifestat abia acum. Direcţia de Sănătate Publică Alba a intervenit în cursul săptămânii trecute prin Departamentul de Epidemiologie în zona infectată şi a vaccinat un număr de 41 de copii. De asemenea, s-au ridicat probe de apă şi alimente şi au fost supuse analizei de laborator, rezultatul fiind negativ în privinţa existenţei virusului de hepatita A, ceea ce duce la concluzia că  apariţia acestuia este determinată de igiena precară a locuitorilor din cartierul în cauză.

„În acest moment situaţia este sub control, zona fiind izolată şi monitorizată şi nu există riscul extinderii virusului”, a precizat directorul instituţiei. În prezent există pacienţi internaţi în Spitalul Municipal Sebeş cu forme de hepatită uşoară, iar pentru o mai bună tratare şi monitorizare a infecţiei au fost suplimentate paturile din cadrul secţiei de contagioase, ajungându-se la un număr total de 10 paturi.

Reprezentanţii Spitalului Municipal Sebeş ne-au comunicat că nu există motive de îngrijorare şi alarmare.

Vă prezentăm comunicatul transmis marţi, de Instituția Prefectului:

„Prefectul Dan Coriolan Simedru a cerut date referitor la ancheta epidemiologică din focarul de hepatită virală de tip A din Sebeş, care a fost demarată de Direcţia de Sănătate Publică Alba imediat după apariţia primelor cazuri de infecţie. Datorită măsurilor luate de DSP Alba, focarul a fost rapid izolat, iar, în prezent, întrucât perioada de incubaţie în cazul acestui virus este de 45 de zile, situaţia este atent monitorizată.

În data de 1 octombrie 2012, 41 de copii din focarul de infecţie, localizat într-un cartier locuit de persoane de etnie romă, au fost vaccinaţi, şi, concomitent, specialiştii în epidemiologie din cadrul DSP Alba au intervenit atât în focar, cât şi în unităţile de alimentaţie publică şi au solicitat repetarea analizelor de apă din reţeaua stradală şi din sursele proprii. Totodată, a fost distribuit Clorom, iar populaţia a fost instruită cu privire la dezinfecţia veselei.

În prezent, 9 persoane mai sunt internate la Spitalul Municipal din Sebeş, sub atenta supraveghere a medicilor specialişti, iar DSP Alba a stabilit de comun acord cu autorităţile locale să fie continuată intervenţia în focar, pentru identificarea posibilelor cazuri secundare şi pentru vaccinarea imediată, dacă va fi cazul. Vor fi, de asemenea, continuate activităţile de dezinfecţie şi educaţie sanitară, precum şi cele de analizare a surselor de apă din cartier, dar vor fi verificate şi toate unităţile cu profil alimentar din zonă. În perioada maximă de incubaţie, de 45 zile, situaţia va fi atent urmărită, cu toate că Direcţia de Sănătate Publică Alba este optimistă în ceea ce priveşte evoluţia acesteia.

<Am intervenit imediat şi rapid, astfel că, în acest moment, focarul de infecţie este izolat şi ţinut sub control. Am vaccinat şi cei 41 de copii care trebuie spus că au manifestat simptome ale unei forme uşoare de hepatita A, dar, situaţia a impus implicarea noastră, a cadrelor medicale din Sebeş, a autorităţilor locale şi a societăţii de apă, în aşa fel încât epidemia să nu prezinte nici cel mai mic pericol de extindere, ceea ce practic s-a şi întâmplat. L-am informat pe prefect asupra situaţiei, iar domnia sa ne-a solicitat, pe lângă informaţiile detaliate legate de caz, să explicăm clar care este cauza probabilă a acestei epidemii. În acest moment, consider că am avut de-a face cu o epidemie de cartier, cauzată de igiena precară, fără să existe nicio suspiciune cu privire la calitatea apei, furnizată prin reţelele de alimentare cu apă potabilă>, a precizat dr. Horea Timiş, directorul DSP Alba.

<Am cerut să fiu informat până în cel mai mic detaliu cu privire la această epidemie de hepatita A, pentru că, oricât de uşoară ar fi forma în care se manifestă virusul, situaţia nu a fost una banală, din punctul meu de vedere. Mai mult de atât, dorinţa mea a fost să nu se creeze în mod nejustificat panică în rândul locuitorilor municipiului Sebeş, mai ales că au mai fost şi alte situaţii, acum ceva timp, când planau suspiciuni asupra calităţii apei potabile, ceea ce nu a fost cazul nici atunci, după cum nu e nici acum, fapt confirmat de buletinele de analiză. Ţin să îmi exprim în mod public aprecierea faţă de modul în care DSP Alba, în colaborare cu medicii şi autorităţile locale din Sebeş, au intervenit încă din prima clipă, pentru că focarul de infecţie a fost izolat foarte repede şi, în acest moment, nu mai există niciun pericol de răspândire a infecţiei>, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.”

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=132506avatar Publicat de pe 2 Oct 2012. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

7 comentarii pentru “UPDATE: Noi cazuri de Hepatita A la Sebeş. DSP Alba a luat măsuri de izolare a zonei contagioase. Vezi raportul Instituției Prefectului”

  1. […] de Sănătate Publică Alba. Vezi detalii din Raportul DSP furnizate de Prefectura Alba pe Sebeș24.ro Etichete: hepatita a, hepatita virala, […]

  2. […] aici mai multe detalii despre focarul de hepatită virală A de la Sebeş.  Articole […]

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei