|

La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Spectacol şi culoare la Râpa Roşie. Legenda banilor de la Gaura Hoţilor

Poate de multe ori străbatem mii de kilometri pentru a vedea ceva inedit, spectaculos şi nu ne dăm seama de minunăţiile care sunt doar la câţiva paşi de noi. Nu multă  lumea a vizitat Râpa Roşie, dar cu siguranţă cei care au făcut-o au rămas impresionaţi de această frumuseţe a judeţului Alba.

Aflată la doar 3 kilometri de Sebeş, Râpa Roşie are milioane de „riduri” roşii, care se pot vedea din satelit. Acesta este locul ideal pentru iubitori de aventuri cu parapanta. Râpa s-a format prin eroziunea apei asupra solului, care a provocat, în timp, alunecări de teren masive. Rezervaţia geologică uimeşte prin decorul de statui şi frontoane rozalii. Unicitatea este dată de alternanţa argilelor roşii cu gresii cenuşii, alcătuite în formaţiuni slab cimentate. Pe lângă decorul special pe care îl oferă râpa, poate fi admirat şi peisajul floral, cu specii protejate de lege şi fauna.

S-au spus multe legende depre Gaura Hoţilor de la Râpa Roşie, însă ce mai credibilă este despre Lică  „a lu Brânză”, al cărui singur talent era să se strecoare în spaţii înguste, ca o pisică. Muncea ca păstor la Râpa Roşie, pe care ajunsese să o cunoască forte bine. Într-o dimineaţă, însă, o bancă din Sebeş a fost spartă. Hoţul, spunea un poliţist de atunci, ar fi trecut printr-o ferestruică prin care doar un copil putea să treacă. Fireşte, autorităţile l-au întemniţat pe Lică-Pisică, deşi nici un ban n-a fost găsit în timpul anchetelor. Între timp, iubita lui Lică era văzută  urcând  mereu la Râpa Roşie. Astfel, lumea credea ca la Gaura Hoţilor şi-ar fi ascuns Lică banii. S-a făcut şi acolo o anchetă, dar tot nimic… După eliberare, Lică a plecat cu iubita lui în America, de unde, la scurt timp, a început să trimită familiei sume mari de bani. Cum a reuşit  Lică-Pisică să câştige atât de mult într-un timp atât de scurt, nu se ştie. Dar umblă vorba că aceştia ar fi fost banii furaţi de Lică şi ascunşi în Gaura Hoţilor sau, cine ştie, în crăpăturile Râpei Roşii.

Gaura Hoţilor este, de fapt, o groapă săpată în roca nisipoasă a râpei. Aici se găsesc nume scrijelite încă din secolul al XIX-lea şi ascunde numeroase legende cu hoţi, haiduci şi aventurieri.

Lângă Râpa Roşie, în terenul mlăştinos al albiei Secaşului, a fost descoperit scheletul fosilozat al unui dinozaur carnivor numit „Velociraptor”  sau „ Balaurul bondoc”, după forma sa ca a unui curcan. Tot lângă Sebeş, au fost găsite urmele unui alt dinozaur, lung de 10 metri, Maghiarosaurus.

Cum ajungi la Râpa Roşie?

La ieşire din Sebeş spre Daia Română, faci stânga pe lângă unitatea militară. Deşi drumul este accidentat, este accesibil pentru orice maşină. De la Râpă în sus, însă, accesul este mai dificil, având varianta să optezi pentru mai multe trasee pentru aventurieri.

Unde te cazezi?

Fiind la doar 3 kilometri de Sebeş, cele mai multe posibilităţi de cazare le găseşti aici. La ieşire din Sebeş spre Sibiu, se găseşte Hotel „Clasic”, care oferă 14 camere cu pat matrimonial sau 2 paturi. Facilităţi: linie telefonică internă şi internaţională, internet, restaurant, cramă. Tarife: camera single – 200 lei, camera dublă – 220 lei. Vineri şi sâmbătă (în perioada de week-end), tarifele sunt următoarele: camera single cu mic dejun – 160 lei, camera dublă cu mic dejun – 180 lei, pat suplimentar pentru copii până la 10 ani – 25 lei. În tariful de cazare este inclusă şi parcarea păzită, accesul la restaurant, pizzerie, cramă.

Tot în Sebeş, te poţi caza la Hotelul „Leul de Aur”. Facilităţi: aer conditionat, internet, birou de lucru, adaptoare electrice, cablu TV, mini bar complet, bar, cramă, restaurant, parcare. Tarife: cameră single – 189 de lei tarif standard, iar, în week-end – 159 lei; cameră dublă –  209 de lei tarif standard şi 179 de lei în week-end; apartament – 249 de lei.

Dacă vrei să scapi de agitaţia din oraş, poţi alege „La Mesteceni Country Club”, situat  la doar 5 kilometri de Sebeş, imediat lângă drumul european care face legătura cu Sibiul. Facilităţi: foişor, loc de joacă, grătar, teren de tenis, jacuzzi, saună, piscină, televiziune, internet, echitaţie, restaurant.

Tarife: pachetul  în week-end “La Mesteceni” include: 2 nopti de cazare, vineri şi sâmbătă, în camera dublă (mic dejun inclus); o lecţie de călărie. Acesta costă în total 160 lei /persoană. Bonus: o şedinţă saună / jacuzzi. În rest, preţurile de cazare variază de la 60 de lei la 400 de lei, în funcţie de facilităţi.

Sursă: „Judeţul Alba. Ghid turistic”, Consiliul Judeţean Alba

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=100879avatar Publicat de pe 9 Iul 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei