|

Investiţia „Zewa” de 150 de milioane de euro de la Petreşti, blocată în CL Sebeş. Licitaţia terenului nu a fost aprobată de consilieri

Proiectul de hotărâre privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei publice deschise pentru vânzarea terenului de 35.789 mp, vizat de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca “Zewa”, pentru amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei, a picat la vot în şedinţa CL Sebeş de luni. În aceste condiţii, demararea investiţiei de 150 de milioane de euro, ce ar asigura circa 300 de locuri de muncă la Petreşti este, deocamdată, blocată.

Reamintim că grupul suedez şi-a exprimat intenţia fermă de a construi la Petreşti o fabrică hârtie şi ambalaje cu tehnologie modernă, la o întâlnire cu prefectul de Alba, din 24 septembrie. Pentru a putea demara investiţia, Primăria Sebeş urma să organizeze licitaţia pentru un teren de 3,5 hectare din apropierea fabricii “Pehart”, aflat în domeniul privat al municipiului, pe strada Energiei. În şedinţa din 9 septembrie, proiectul a fost amânat, au fost propuse şi acceptate amendamente, însă nici de această dată nu a fost aprobat. Doi consilieri PDL – Ionuţ Lupşe şi Dorin Nistor şi alţi trei consilieri PDL, respectiv PPDD s-au abţinut de la vot, alţi trei nu au fost la şedinţă, astfel că proiectul a fost respins.

Consilierul local Dorin Nistor a declarat pentru Alba24.ro că, în opinia sa, înaintea deciziei CL de a accepta vânzarea unui teren pentru demararea unor investiţii ar trebui să existe un regulament general de investiţii, în care să fie specificate condiţiile în care se desfăşoară acestea, motivul pentru care ar trebui înstrăinat terenul respectiv, argumentarea din punct de vedere economic. În calitate de coordonator al comisiei economice din CL Sebeş, a înaintat o serie de amendamente privind acest proiect, ce au fost acceptate, privind interpretări din caietul de sarcini. Susţine că nu se opune investiţiei de la Petreşti, consideră că există o oportunitate prin crearea unor locuri de muncă şi venituri la bugetul local, însă condiţiile de vânzare a terenului trebuie conexate cu pretenţiile administraţiei locale privind condiţiile de investiţii, având în vedere că o parte din terenul respectiv era destinat locuinţelor pentru tineri, de exemplu.

Parcul logistic din Petreşti ar urma să asigure o producţie anuală de 150 de tone de hârtie igienică. Consilierii locali şi-au dat avizul de principiu asupra scoaterii la licitaţie a terenului, au aprobat raportul de evaluare a terenului, însă „s-au poticnit” la detaliile privind organizarea licitaţiei, ce a avut termene propuse încă din august.

Introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei CL Sebeş din 30 septembrie, proiectul de hotărâre prevedea aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei publice deschise pentru vânzarea terenului de 35.789 mp, proprietar Municipiul Sebeş, domeniul privat, situat în Petreşti, intravilan, zona străzilor Energiei şi Beiwerg, format din trei loturi:

LOT 1 – Teren intravilan în zona Fabricii de hârtie Petreşti – nr. inv. 81397, în suprafaţă de 25.134 mp, inscris în CF nr.78554 Sebeş – valoarea de vânzare este stabilită la 2.011.725 lei, respectiv 452.412 euro (18 euro/mp), terenul este învecinat la N și N-E cu SC Pehart Tec SA, la E cu Municipiul Sebeș, la S cu str. Beiwerg și la V cu Biserica Evanghelică şi este situat intravilan, pe domeniul privat al municipiului Sebeş, pe teritoriul localităţii Petreşti.

LOT 2 – Teren „Zona Beiwerg” Petreşti cu nr. inv. 81400. înscris în CF nr. 79122 Sebeş în suprafaţă de 4.655 mp – valoarea de vânzare este stabilită la 372.586 lei, respectiv 83.790 euro (18 euro/mp). Terenul este învecinat la N cu Municipiul Sebeș, la S cu str. Beiwerg, la V și E cu Municipiul Sebeș și parțial cu str. Energiei şi este situat intravilan, pe domeniul privat al municipiului Sebeş, pe teritoriul localităţii Petreşti.

LOT 3 – Teren „Zona Beiwerg” Petreşti cu nr. inv. 8140, înscris în CF de la nr. 79075 la 79084 Sebeş, CF nr. 79093 Sebeş, CF 79094 Sebeş, CF de la nr. 79079 la 79102 Sebeş, în suprafaţă totală de 6.000 mp; valoarea de vânzare este stabilită la 480.240 lei, respectiv 108.000 euro (18 euro/mp). Terenul este învecinat la nord cu Municipiul Sebeș, la sud cu str. Beiwerg, la vest cu Municipiul Sebeș și la est cu Municipiul Sebeș și parțial str. Energiei. Este situat intravilan, pe domeniul privat al municipiului Sebeş, pe teritoriul localităţii Petreşti. Este format din 20 loturi a câte 300 mp fiecare.

Licitaţia era programată pentru data de 23 octombrie, ora 11.00, la sediul Primăriei. În caz de neadjudecare, se repeta în 31 octombrie, respectiv 8 noiembrie. Preţul de pornire a fost propus la 20 euro/mp fără TVA, respectiv 715.780 euro fără TVA, pentru tot terenul. Garanţia de participare era de 100.000 de euro, iar data limită de înscriere, 20 octombrie. Ofertele urmau să fie prezentate în plic închis, iar vânzarea terenului aflat în apropierea Fabricii “Pehart” va fi la pachet, fără posibilitatea de vânzare pe loturi.

Societatea “Pehart Tec” face parte din grupul de firme MG Tec Grup Dej, ce cuprinde 14 companii cu activitati preponderent în domeniul materialelor de construcţii, iar acţionar majoritar este omul de afaceri clujean Ioan Tecar. În anul 2006, în urma unei investiţii de peste 9 milioane de euro, a fost achiziţionată o maşină modernă de hârtie tissue, iar în prima parte a anului 2009 Pehart Tec a inaugurat o linie de converting şi o nouă instalaţie completă de producere a hârtiei tissue, o investiţie de aproape 26 milioane de euro. Societatea produce şi comercializează: hârtie tissue jumbo role de calitate superioară, din celuloză pură, hârtie igienică, prosoape de bucătărie, şerveţele, suporturi alveolare, hârtie igienică din maculatură. Produsele sunt livrate atât pe piaţa internă, cât şi la export.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=137066avatar Publicat de pe 30 Sep 2013. Publicat in BREAKING NEWS, ECONOMIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

13 comentarii pentru “Investiţia „Zewa” de 150 de milioane de euro de la Petreşti, blocată în CL Sebeş. Licitaţia terenului nu a fost aprobată de consilieri”

 1. […] Proiect de hotărâre privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei pentru vânzarea, prin licitaţie publică deschisă, a unui imobil teren în suprafaţă totală de 35.789 mp, proprietar Municipiul Sebes, domeniul […]

 2. […] Vedeți ce au declarat consilierii locali după ședință, ce prevedea proiectul de hotărâre și detalii despre licitație, pe Sebeș24.ro. […]

 3. Ce asteptati mai ( ca sa nu zic BAI)Consilierilor???? Sa va dea spaga Suedezii??? Sau sa se sature de „birocratia romanilor” si sa se duca la dracu ca si multi altii!?!?!?!?
  Terminati cu talentele de buni cetateni si facilitati investitiile straine ca de nu ne ducem pe apa sambetei!!! Daca nu suntem deja dusi!!!

 4. […] Vedeți ce au declarat consilierii locali după ședință, ce prevedea proiectul de hotărâre și detalii despre licitație, pe Sebeș24.ro. […]

 5. Cetatean al Sebesului
  avatar

  Demisia ordinarilor!

 6. Cetatean al Sebesului
  avatar

  Terenu ala trebuia oferit gratis de catre primarie ,ca nu se face nimic cu el, dar ce sa stie niste oameni cu 3 clase care nu au intrat nciodata intr-o fabrica.

 7. Cetatean al Sebesului
  avatar

  Consilier Lupse Ionut ai intrat vreodata intr-o fabrica?

 8. Cetatean al Sebesului
  avatar

  Ce ar putea sa caute intr-o lume normala ,oameni care nu-si pot gestiona proprii bani, i baga la pacanele, sa hotarasca despre investitii de milioane de euro? Rusine!!

 9. Nistor alias Distrugatorul, este artizanul sutului in f.nd primit de zewa. Daca isi primea partea toate erau bune. Acest om este un DEZASTRU!

 10. […] logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei. Investiţia a fost iniţial blocată după ce proiectul pentru vânzarea terenului vizat pentru extinderea producţiei la “Pehart Tec” a picat la vot în şedinţa CL […]

 11. […] logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei. Investiţia a fost iniţial blocată după ce proiectul pentru vânzarea terenului vizat pentru extinderea producţiei la “Pehart Tec” a picat la vot în şedinţa CL Sebeş de […]

 12. Alo, gornistii! Daca vine tzeva aici, ce rezolvam? Vindem un teren, poluam cu ceva „abur”, ca asa se spune si la astia de la cronoshpan, castigam ce, noi, astia, muritorii de foame: un oras jalnic, mizerie peste tot, mai ales langa marea investitie de langa cronoshpan, ordine publica -ioc, golani si asistati sociali – fara numar- vede primaria pentru voturi, nu? Mi-e scarba de orasul asta si am luat in calcul mutarea de aici. Deviza mea era….Daca inghit „abur” nepoluant, macar sa am conditii decente, iar daca nu sunt conditii, sa nu fie „abur”. Apropos, si mai am o intrebare. Sebesul singurul oras fara someri din Romania. Asa spunea nea primaru’. Oare unde draq lucreaza toti tziganii din Sebes? Astept un raspuns de la cunoscatori.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

 • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
 • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
 • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
 • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
 • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei