|

„Greendays” a solicitat CL Sebeş majorarea tarifelor la salubrizare cu 43%. Proiectul de hotărâre inițiat de primar a fost respins de consilieri

Consiliul Local Sebeş a luat în discuţie, în ultima şedinţă din 2012, ajustarea tarifelor practicate de operatorul de salubritate “Greendays” cu indicele de creştere a preţurilor la acest serviciu comunicat de Institutul Naţional de statistică. Majorările de preţ ar fi fost de până la 43%, în condiţiile în care atribuirea acestui serviciu, acum doi ani, s-a făcut prin licitaţie publică pe criteriul preţului cel mai scăzut.

Consilierilor le-a fost adusă în atenţie propunerea de încheiere a unui act adiţional la contractul de delegare prin concesiune a gestiunii Serviciului Public de Salubrizare al Municipiului Sebeş prin care să se introducă punctul 4, cu următorul cuprins:

“Parametrul de ajustare a tarifelor este indicele de creştere a preţurilor la serviciul de apă, canal, salubritate, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”

În expunerea de motive se arată că operatorul “Greendays” a solicitat modificarea tarifelor de salubritate, iar ajustarea tarifelor se raportează la un parametru ce nu este stabilit prin contractul de delegare. Primarul Alexandru Dăncilă a propus ca acest parametru să fie indicele comunicat de INS. Astfel, tarifele ar urma să fie corelate cu evoluţia generală preţurilor din economie.

În ajustarea acestora se ţine cont de faptul că, pentru cheltuielile cu combustibilul tehnologic, cu lubrifianţi, cu energia electrică, materii prime şi materiale consumabile, piese de schimb, modificarea preţurilor de achiziţie se face în limita preţurilor de piaţă. De asemenea, este prevăzut drept criteriu fondul pentru închiderea depozitului de deşeuri şi urmărirea acestuia post-închidere.

Potrivit solicitării “Greendays” SRL, operatorul de salubrizare de la Sebeş, tarifele practicate sunt cele de la nivelul ofertei din 2009 (societatea a semnat contractul de concesiune la Sebeş în 2012), iar la determinarea nivelului modificat al acestora, societatea a luat în calcul elemente de cost. A rezultat o creştere cu 43,78% a preţurilor, după cum urmează:

Pentru persoane fizice:

–          tarif deşeuri nesortate: de la 2.32 lei/persoană/lună la 3,28 lei lei/persoană/lună

–          tarif deşeuri sortate: de la 1.97 lei/persoană/lună la 2,58 lei/persoană/lună

Pentru persoane juridice:

–          tarif deşeuri nesortate: de la 27,35 lei/mc la 37,83 lei/mc

–          tarif deşeuri sortate: de la 22,34 lei/mc la 27,28 lei/mc

De asemenea, se introduce tariful în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual, fără contract, de 26,04 lei/mc.

Reprezentanţii societăţii motivează în fundamentarea solicitării pentru ajustarea preţurilor prin creşterea cheltuielilor materiale şi de personal: preţul motorinei a crescut cu 78% din decembrie 2009, când era de 3,47 lei/litru  la 6,18 lei/litru în octombrie 2012; cursul euro a crescut cu 7% în perioada 2009-2012, fapt ce a influenţat amortizarea utilajelor şi mijloacelor de transport, iar salariul de bază minim brut pe ţară s-a majorat de la 600 de lei acum patru ani la 700 de lei în 2012. De asemenea, valoarea luată în calcul la momentul ofertei privind cheltuielile cu depozitarea deşeurilor era de 16 lei pe tonă, iar acum a ajuns la 32 lei pe tonă.

În plus, firma aminteşte că, la 30 octombrie 2012, gradul de contractare a serviciului comparativ cu numărul de proprietari era foarte redus faţă de cerinţele de mediu şi gradul de dezvoltare urbană, considerând cauzele acestei situaţii drept “subiective”: “declararea în momentul contractării a unui număr mai mic de persoane beneficiare ale serviciului (abonaţi), refuzul unor proprietari de apartamente sau garsoniere de a încheia contracte de salubrizare, refuzul unor cetăţeni de a contracta serviciul pe motiv că <nu produc gunoi> sau <ard gunoiul produs>, în realitate beneficiind de serviciu, solicitări de încetare a contractului pe motiv că <nu locuieşte nimeni la adresă> sau că <sunt plecat din ţară>”.

Tarife aduse drept comparaţie pentru serviciul de salubrizare sunt cele din Aiud (4,53 lei/pers/lună, respectiv 38.44 lei/mc pentru persoane juridice), Turda (7,44 lei/pers/lună), Satu Mare (9,55 lei/pers/lună, respectiv 56,30 lei/mc pentru persoane juridice), Breaza (8,35 lei/pers/lună) şi Iaşi (5,29 lei/pers/lună, respectiv 58,65 lei/mc).

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, indicele de creştere a preţurilor la serviciul de apă, canal, salubritate au fost următoarele:

–          decembrie 2009 – decembrie 2010: 115,85%

–          decembrie 2010 – decembrie 2011: 119,98%

–          decembrie 2011 – august 2012: 103,44%

În total, pentru perioada decembrie 2009 – august 2012, indicele de creştere a fost de 143,78%.

Potrivit Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii Serviciului Public de Salubrizare al Municipiului încheiat la data de 20 februarie 2012, operatorul „Greendays” are de asigurat următoarele servicii: precolectarea, colectarea selectivă şi transportul deşeurilor  municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special; colectarea, transportul, depozitarea şi valorificarea deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deşeuri de echipamente electrice şi electronice); organizarea prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deşeurilor; colectarea, transportul, depozitarea deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări; colectarea şi depozitarea deşeurilor provenite din gospodăriile populaţiei.

Contractul este încheiat pe o perioadă de 5 ani. Redevenţa este de 12% din cifra de afaceri rezultate din activitate, cel puţin 4.000 lei pe  lună. Nivelul redevenţei minime se indexează anual, începând cu 2013, cu indicele de inflaţie.

Potrivit Anexei nr 7 din Contract, tarifele practicate pentru serviciul de salubrizare sunt următoarele (fără TVA):

Pentru persoane fizice:

–          tarif deşeuri nesortate: de la 1,87 lei/persoană/lună

–          tarif deşeuri sortate: de la 1,59 lei/persoană/lună

Pentru persoane juridice:

–          tarif deşeuri nesortate: de la 22,06 lei/mc

–          tarif deşeuri sortate: de la 18.02 lei/mc

Tariful în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual, fără contract: 21 lei/mc.

În şedinţa comisiei de specialitate a CL Sebeş din 29 noiembrie, proiectul de hotărâre a primit aviz nefavorabil.

Societatea “Greendays” SRL are sediul principal în România la Baia Mare, fiind înfiinţată în 2006, în cadrul grupului portughez cu acelaşi nume. Acesta activează şi în Polonia, Spania şi Capul Verde (Africa). În Aiud, firma are în concesiune pe 10 ani serviciul de salubrizare, din 2010.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=134198avatar Publicat de pe 28 Dec 2012. Publicat in ADMINISTRATIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

6 comentarii pentru “„Greendays” a solicitat CL Sebeş majorarea tarifelor la salubrizare cu 43%. Proiectul de hotărâre inițiat de primar a fost respins de consilieri”

 1. […] reacții din partea Salprest- principalul concurent pe piața locală de salubrizare. Vezi pe Sebes24.ro ce prevede proiectul de hotărâre care a intrat în dezbaterea Consiliului Local […]

 2. Acum iese la suprafata adevarul, despre cum a cistigat astia licitatia cu cel mai mic pret.Pai ,dragii mei,voi n-ati pus clauza contractuala ca in urmatorii==n==ani sa mentineti pretul inghetat??iar in alti ==n+5=pretul sa NU creasca cu mai mult de [2-4]%Nu miroase bine ac. majorare si suntem indreptatiti sa credem ca e coruptie,e un lant al mafiei.Alt fel nu ne putem ichipui de ce asa repede asti a vin cu majorari de pret.Acum suntem tentati sa credem ca nu intimplator =salpres= a pierdut licitatia.In primarie sunt o armata de insi cu pregatire sup.,EI CE AU PAZIT??Daca se majoreaza ,primaria sa suporte diferenta!!POPULATIA E F. REVOLTATA SI NEMULTUMITA,fiindca nici nu s-a uscat bine cerneala de pe contract.==PACATUL ARE TOTDEAUNA 2 POLI,INCEPE PRIN PLACERE SI SFIRSESTE CU DURERE!!!!!

 3. daca nu le convine,sa plece!!

 4. „solicitări de încetare a contractului pe motiv că sau că ”.da ce-ati vrea,mai hotzilor,sa plateasca si cei care evident nu fac gunoi?mai harapilor!

 5. cum sa creasca tarifele? sunt nebuni? sa ajunga intai la performanta SALPREST dupa aia sa se gandeasca la scumpiri peste 2-3 ani

 6. La fel au facut si la Aiud , au licitat cu pret mic si pe urma au dublat pretul ! Niste tilhari cu papion!

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

 • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
 • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
 • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
 • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
 • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei