|

GALERIE FOTO: „Statu’ la vase”. Tinerii căsătoriţi din Şugag au pregătit bucate tradiţionale şi au primit vase pentru gospodărie

La Şugag, pe Valea Sebeşului, a doua zi de Paşti este dedicată unei sărbători tradiţionale numită „Statu’ la vase”. Acesta este un obicei străvechi, prin care sunt celebraţi tinerii localnici căsătoriţi în ultimul an. Ei servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale şi primesc de la aceştia, ca dar de nuntă, vase pentru gospodărie.

După slujba din a doua zi de Paşti, tinerii din Şugag, care s-au căsătorit în ultimul an, îmbrăcaţi în costume populare aşteaptă în curtea bisericii să iasă oaspeţii de la slujbă şi îi servesc cu bunătăţi tradiţionale: cozonac, prăjituri, ţuică şi vin. Tinerii primesc, de la apropiaţi, rude, naşi, prieteni, tot felul de vase pe care le vor folosi în gospodăria lor.

La sărbătoare au fost prezenţi o mulţime de musafiri, invitaţi, privitori care au gustat din bucatele tradiţionale.

Cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, a înmânat tinerilor diplome de participare la marea sărbătoare.

După aproape 20 de ani în care nu a mai fost organizat, obiceiul de pe Valea Sebeşului a fost reînviat în 2008, la iniţiativa lui Marius Moga, originar din Şugag, şef de secţie în cadrul Centrului Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Şugag, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Centrului Cultural „Augustin Bena”.

Vedeţi mai jos galeria foto de la sărbătoarea „Statu’ la vase”, de la Şugag.

Foto: Vali CIONTEA

[nggallery id=168]

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=87085avatar Publicat de pe 17 Apr 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei