|

GALERIE FOTO: „Sărbătoarea Narciselor”, cu muzică, dansuri şi obiceiuri populare, în concursul „Cultură pentru Cultură”. Vezi câștigătorii

Ca în fiecare an din ultimele patru decenii, în duminica din jurul datei de 20 mai, narcisele de la Negrileasa devin „vedetele Apusenilor” şi sunt celebrate printr-o sărbătoare specială. Este vorba despre deja tradiţionala „Sărbătoare a Narciselor”, la care sute sau chiar mii de oameni din zona Apusenilor şi din ţară vin să se bucure împreună de frumuseţea delicată şi parfumată a Poienii Narciselor de la Negrileasa. În acest an, ca şi în cei precedenţi, „Sărbătoarea Narciselor” s-a îmbinat cu concursul „Cultură pentru Cultură”, în care echipe artistice din localităţile dimprejurul comunei Bucium au venit să „se întreacă” în dansuri, cântece şi obiceiuri populare specifice satului lor.

„Sărbătoarea Narciselor” este un obicei care a acumulat o tradiţie de peste 40 de ani în comuna Bucium, Negrileasa, cu câteva întreruperi. Concursul „Cultură pentru Cultură” a adunat, în acest an, participanţi din trei comune: Poiana Vadului, Mogoş, Ciuruleasa, şi plus grupuri din Sălciua, Bucium, Galda de Jos, Albac, iar invitatul special al evenimentului a fost cântăreţul Ilie Medrea, din Sebeş.

Echipa din Ciurulreasa, câștigătoarea concursului „Cultură pentru Cultură”

Câștigătorii concursului „Cultură pentru Cultură” din acest an sunt artiștii din Ciuruleasa. Pe locul II s-a plasat echipa din Mogoș, iar pe locul III, cea din Poiana Vadului. Câștigătorii locului I se califică în etapa finală a concursului, la Avram Iancu.

Concursul „Cultură pentru Cultură” este organizat pe trei categorii: expoziție etnografică (meșteșuguri populare și obiecte meșteșugărești), expoziție gastronomică și spectacol artistic. În această etapă (cea de-a doua, prima fiind organizată la Blaj în urmă cu o săptămână), au participat echipe folclorice din comunele Poiana Vadului, Mogoș și Ciuruleasa. Următoarele etape ale concursului „Cultură pentru Cultură” vor avea loc la Doștat și Fărău.

Războaie de țesut, prosoape, oale și farfurii de lut, unelte de lemn, coșuri și genți din nuiele și multe alte frumuseți ale satului apusenesc au încântat privirile sutelor de oaspeți ai Festivalului Narciselor și ai concursului.

Pe mesele amenajate în incinta festivalului, au fost expuse o mulțime de mâncăruri tradiționale din zonele de unde proveneau echipele, însoțite de rețeta de preparare: cocoradă, răsurele, balmoș, vărzar, crampă, vinars de cireșe, vinars de prune, gogoși, afinată, dar și platouri cu „Masa Cosașului” și alte bucate.

Etapa artistică a concursului cuprinde categoriile obiceiuri populare, solist vocal, solist instrumental, solist dansator, taraf, grup vocal (feminin, masculin, mixt) și dansuri tradiționale.

Fiecare probă a fost jurizată de personalități ale culturii tradiționale: președinta juriului a fost prof. dr. Maria Tănase Marin, realizator de emisiuni folclorice la TVR. Întreg concursul și recitalurile au fost prezentate de Angela Chelaru, realizator emisiuni folclorice.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local şi Primăria Bucium.

FOTO: Vali CIONTEA

[nggallery id=266]

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=91879avatar Publicat de pe 21 Mai 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “GALERIE FOTO: „Sărbătoarea Narciselor”, cu muzică, dansuri şi obiceiuri populare, în concursul „Cultură pentru Cultură”. Vezi câștigătorii”

 1. Pacat ca in fiecare an dupa ce pleaca organizatorii ramane doar mizerie… E o arie protejata macar daca organizati acolo festivalul chemati si o firma de salubrizare dupa voi.
  LASATI CURAT!
  As vrea si sa va spun sa nu rupeti narcise dar stiu ca nu are rost!

 2. Daca ar veni un turist de peste granita, sunt sigur ca a doua oara nu mai trece pe acolo… Pacat ca se aude o manea de la fiecare taraba si legile nu sunt respectate nici macar de politie, primar sau consilieri locali.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

 • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
 • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
 • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
 • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
 • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei