|

(FOTO-VIDEO) Zilele Cetăţii Alba Carolina: Schimbarea Gărzii, scenete şi teatru de stradă, în Piaţa Toboşarului

Zilele Cetăţii Alba Carolina au debutat sâmbătă dimineaţa cu spectacol şi fast, în plină strălucire a soarelui. Ceremonia oficială de deschidere, prilejuită de schimbarea Gărzii Cetăţii a fost primită de câteva sute de spectatori, care, în continuare, s-au îndreptat spre şanţul nordic al Cetăţii, unde, în Piaţa Toboşarului şi în Piaţa Romană, au asistat la scenete şi teatru de stradă, cu Trimbulinzii şi Tabăra Cavalerului Hartmann.

Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Cetăţii s-a derulat în prezenţa primarului oraşului Alba Iulia, Mircea Hava, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel şi a câtorva sute de albaiulieni şi turişti. Cu titlu festiv, Garda Cetăţii a patrulat, pe bătăile ritmate ale fanfarei,  de la Poarta a III-a până în zona Pieţei Toboşarului de pe Şanţul de Nord.

Piaţa Romană a devenit platou de lupte pentru Cavalerii lui Hartmann, care au oferit publicului o demonstraţie de execuţie aşa cum se petrecea în trecut, în sceneta „Procesul Vrăjitoarei”. Cavalerii lui Hartmann vin din Sebeş şi sunt o trupă creată în urmă cu două luni, în care „joacă” membri ai Clubului Rotary din Sebeş.

Trimbulinzii: Teatru de stradă, statui umane şi tablouri vivante

Trimbulinzii sunt tineri actori din Sibiu şi studenţi ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” şi au venit la Alba Iulia cu Asociaţia Culturală „Bis”.

În Piaţa Toboşarului, cei 12 Trimbulinzi au readus istoria artei medievale în teatru de stradă cu tablouri vivante: „Mult prea groaznica execuţie a ducelui Cartesius Almatu de Apulum”, „Sărutul Morţii”, „Execuţia unui Patrician”, „Ghilotina”, „Moartea prin sfârtecare”, dintre care momentul de maxim succes a fost „Sărutul morţii”, având-o ca protagonistă pe Domniţa Hortensia (Cendana Trifan).

Un personaj cu adevărat special a fost „Măscăriciul”, interpretat de Victor Drăgan, actor şi regizor. Măscăriciul a întreţinut atenţia publicului prin glumele şi poantele sale, şi mai ales prin prezenţa de spirit dinamică, fermecătoare şi uneori înduioşătoare: în momentul groaznicei execuţii a ducelui Cartesius Almatu de Apulum, Măscăriciul a îndemnat întreg publicul să ceară „indurarea” călăilor nemiloşi. Măscăriciul nu şi-a limitat „rolul” la momentele de teatru şi tablouri vivante, ci a continuat să creeze voie bună în jurul său mult după terminarea scenelor teatrale.

Opriţi din balada lor medievală prin Cetate, cavalerul şi domniţa Hortensia (Bogdan Sărătean şi Cendana Trifan) ne-au descris pe scurt cu ce se ocupă Trimbulinzii: „Printre alte forme de expresie teatrală, noi practicăm şi forma de teatru de stradă, animaţie stradală, în care îmbinăm medievalul cu imaginaţia dramaturgului Victor Drăgan şi a actorilor noştri. E foarte frumoasă Cetatea din Alba Iulia, şi noi nu am mai fost aici, nici măcar în calitate de vizitatori, dar ne bucurăm să fim aici pentru prima dată în calitate de artişti”.

FOTO-VIDEO: Diana TOTH

[nggallery id=191]

[nggallery id=190]

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=88994avatar Publicat de pe 28 Apr 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei