|

FOTO: Istoria orală a Sebeşului dezbătută cu profesori universitari de la Cluj. Workshop-uri, simpozion și expoziție de cărți poștale

Timp de patru zile, 40 de profesorii de istorie şi ştiinţe socio-umane din şcolile din zona Sebeş participă la un seminar de formare în cadrul proiectului „Istorie locală – istorie orală – istoria Sebeşului”.

Proiectul are drept scop dezvoltarea competenţelor de formare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sebeşean în vederea educării şi instruirii elevilor şi a comunităţii locale, precum şi promovarea tradiţiilor şi a valorilor istorice locale, dar şi generarea unor iniţiative antreprenoriale de valorificare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Sebeş.

În perioada 10-13 octombrie se desfăşoară în cadrul proiectului şi workshop-ul „Istoria orală a comunităţii locale”, atelier ce îşi propune familiarizarea profesorilor cu tehnica interviului de istorie orală şi tehnologia digitală pentru înregistrarea mărturiilor de istorie orală.

În cadrul workshopului, pentru ziua de vineri este prevăzută o prezentarea a Sebeşului într-un mod inedit. Este vorba despre „Sebeşul în imagini de carte poştală”, realizată de Edy Schneider care vine în sprijinul ideii de cunoaştere a istoriei locale folosind materialul documentar din patrimoniul Muzeului municipal şi pus în valoare pentru promovarea oraşului.

„Sebeşul este deosebit de valoros prin istoria, cultura, tradiţiile şi valorile locale. Trebuie să devenim conştienţi de faptul că un asemenea spaţiu privilegia trebuie valorificat. Tocmai de aceea, prin implicarea cadrelor didactice ne dorim să implicăm elevii în descoperirea istoriei orale a comunităţii în care trăiesc”, a precizat Rodica Groza, preşedintele Asociaţiei GISAS Sebeş.

Poveştile şi mărturiile autentice despre oamenii şi istoria localităţii vor fi cuprinse în volumul „Sebeşul – istorie şi tradiţii locale”, precum şi în broşura „Sebeşul povestit”, prin care se vor promova tradiţia şi istoria oraşului, locuri, monumente.

De asemenea, în perioada 25 noiembrie-5 decembrie, va avea loc Simpozionul „Sebeşul – tradiţie şi continuitate” destinat elevilor claselor VII- XII.

Pe viitor se doreşte realizarea unei programe şi a unui suport de curs opţional de „Istoria Sebeşului” care să fie studiat în liceele şi şcolile gimnaziale din localitate.

Proiectul este organizat de Asociaţia GISAS Sebeş şi finanţat de Consiliul local Sebeş. La evenimentul de deschidere ce a avut loc joi la Şcoala Gimnazială „Silviu Cărpinişianu” din Sebeş au luat parte prof.dr. Doru Radosav, directorul Institutului de Istorie Orală Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Ionuţ Costea de la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca şi alte şase cadre universitare, primarul Alexandru Dăncilă şi viceprimarul Adrian Bogdan, oficialităţi locale, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, ai Casei Corpului Didactic Alba, ai Centrului cultural „Lucian Blaga”, ai Muzeului municipal Sebeş, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ din Sebeş.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=137113avatar Publicat de pe 11 Oct 2013. Publicat in ACTUALITATE, Educatie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “FOTO: Istoria orală a Sebeşului dezbătută cu profesori universitari de la Cluj. Workshop-uri, simpozion și expoziție de cărți poștale”

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei