|

FOTO-DOCUMENT: Colecție de ilustrate de la începutul secolului trecut din Sebeș. Vezi cum arăta orașul săsesc de altădată

Una dintre cele 7 cetăţi care îi fac pe austrieci să numească Transilvania „Siebenburger” (alături de Cluj, Sibiu, Braşov, Bistriţa şi Sighişoara), Sebeşul este un oraş încărcat de istorie a cărui poveste datează de la 1150.

Considerat unul dintre primele oraşe săseşti, Sebeşul sau Mühlbach (pârâul Morii), aşa cum este numit de germani, a fost puternic influenţat de prezenţa saşilor care au pus bazele dezvoltării economice şi culturale a aşezării.

De-a lungul timpului, nu puţini au fost cei care au încercat să surprindă în cuvinte istoria şi frumuseţile acestui bătrân orăşel, iar unul dintre aceştia este şi Antonio Possevino, primul rector al Colegiului Iezuit din Cluj (stră-strămoşul Universităţii „Babeş-Bolyai” de astăzi).

Iată ce spune la 1583 Possevino: „Sebeşul sau Sebeşul săsesc, numit de germani Mühlbach, se află la o distanţă de o leghe de Alba Iulia într-o câmpie şi o vale, înconjurat cu ziduri; nu are populaţie prea numeroasă. Se crede că acesta a fost primul dintre oraşele săseşti. Biserica încă în picioare arată hotărât cât de mare a fost evlavia locuitorilor atunci când credinţa catolică stăpânea acele inimi. Acest oraş are 17 sate regale. Aici se încarcă pe Mureş sarea (…)”.

Dar haideți să ne întoarcem puţin în inima Transilvaniei, unde vom descoperi un alt pasionat de istoria Sebeşului. Dorin Nistor, directorul OIR POSDRU Centru ne-a permis să facem publică o parte din colecţia personală de ilustrate în care este reprezentat Sebeşul, la începutul anilor 1900. De multe ori, o imagine face mai mult decât 1000 de cuvinte, aşa că vă lăsăm să vă delectaţi.

[nggallery id=160]

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=85705avatar Publicat de pe 8 Apr 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei