|

Emil Cutean, fost deputat PSD de Alba, condamnat definitiv la 5 ani de detenţie

Fostul deputat PSD de Alba, Emil Cutean, a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie, pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). Vasile Emilian Cutean (46 de ani) este originar din oraşul Sebeş, judeţul Alba şi a fost deputat PSD de Alba în perioada 2004-2008.

Potrivit Mediafax, Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, recursurile lui Vasile Emilian Cutean şi ale fostului director economic al Secretariatului, Daniela Sbârcea, astfel că aceştia rămân cu pedepsele aplicate de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Emil Cutean a fost condamnat, pe 15 iunie 2009, la cinci ani de detenţie, iar Daniela Sbârcea la trei ani de închisoare cu suspendare.

Premierul Emil Boc a semnat, în aceeaşi zi, decizia de eliberare a lui Emilian Cutean din funcţia de secretar de stat la SSPR. Cei doi au apelat la Tribunalul Capitalei, care a menţinut pedepsele aplicate, astfel că acuzaţii au făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

În aprilie 2006, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe cei doi.

Acuzarea a declarat că, în cursul lunii decembrie 2004, când Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din această funcţie în data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de 2,995 684 miliarde lei vechi (ROL) în contul unei asociaţii de revoluţionari, intitulată Asociaţia „Club 22”, al cărei preşedinte era. Plata s-a făcut în condiţiile în care nu exista un angajament legal care să justifice efectuarea plăţilor şi utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern la propunerea SSPR şi care să aparţină revoluţionarilor. Din această sumă inculpatul, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (ROL) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie, imobil în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Toate acestea s-au petrecut în contextul în care inculpatul a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei.

Cât despre inculpata Sbârcea Mihaela Daniela, în calitatea sa de înalt funcţionar public, răspunzătoare de gestionarea fondurilor publice, a acţionat în aşa fel încât l-a ajutat pe Cutean Emilian Vasile să efectueze operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa.

Aspectele sus menţionate au fost constatate şi de Curtea de Conturi a României, Secţia de Control Financiar.

Surse: Mediafax, Foto: Wikipedia

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=72813avatar Publicat de pe 7 Feb 2012. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei