|

Duminică se trece la ora de iarnă. Vezi cum trebuie să îţi potriveşti ceasul

Duminică, 28 octombrie, România va trece la ora de iarnă, ora Europei Orientale. În noaptea de sâmbătă spre duminică acele ceasornicelor vor fi date cu o oră în urmă, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Schimbarea orei, care se efectuează de două ori pe an, este reglementată de o directivă europeană din 2001 care stabileşte drept dată a modificării ultima duminică din luna martie (pentru ora de vară) şi ultima duminică din octombrie (pentru ora de iarnă).

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Odată cu ora de iarnă, câstigăm 1 oră de somn, apropiindu – ne, ca şi strămoşii noştri de ideea de a ne ghida după astre, în acest caz Soarele. Strămoşii erau mult mai flexibili faţă de astrele care le guvernau în mare măsură viaţă – soarele şi luna. Cel care a gândit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar convenţional a fost un neo – zeelandez pe numele sau Hudson la 1898.

Cât priveşte transportul feroviar, conform comunicatului CFR Călători, trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 27 / 28 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00. Garniturile de tren, destinate transportului  de persoane, aflate în circulaţie după ora 4:00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Astfel, vor fi afectate de schimbarea de oră un număr de 82 de trenuri, din care 40 InterRegio, 40 Regio și două InterCity.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 28 octombrie 2012, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orarele din mersul de tren în vigoare.

Informaţii legate de mersul trenurilor – orarii, tarife, oferte, etc. sunt disponibile în staţiile şi agenţiile de voiaj CFR şi pe site-ul www.cfrcalatori.ro.

 

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=133468avatar Publicat de pe 26 Oct 2012. Publicat in SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei