|

Kosoni de aur din situl Sarmizegetusa, descoperiţi în urma unor percheziţii. Liderul grupării infracţionale este un bărbat din Sebeş

Oamenii legii au reuşit identificarea altor doi kosoni dacici din aur şi 25 monede romane din argint – denari republicani şi imperiali, în urma unor percheziţii efectuate pe raza localităţilor Constanţa şi Timişoara. Obiectele au fost descoperite la locuinţele a două persoane de 31 ani, respectiv 61 ani, suspectate că făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa – Regia, judeţul Hunedoara. Liderul grupării este un bărbat din Sebeş, judeţul Alba.

La datele de 15 şi 22 februarie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, au fost efectuate două percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Timişoara şi Constanţa, la locuinţele a două persoane de 31 ani, respectiv 61 ani, suspectate că făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa – Regia, judeţul Hunedoara.

În urma percheziţiilor au fost indisponibilizate două monede dacice din aur de tip koson şi 25 monede romane din argint – denari republicani şi imperiali, valoarea acestora fiind estimată la 4.000 euro.

Gruparea era condusă de un bărbat din Sebeş, judeţul Alba, iar în perioada 2003 – 2007, în prin detecţii şi săpături neautorizate efectuate în situl arheologic Sarmizegetusa – Regia, judeţul Hunedoara, este suspectată că a sustras şi înstrăinat cel puţin 300 de monede din aur de tip koson, care s-au pierdut pentru patrimoniul cultural naţional. Valoarea estimată a fiecărei monede este de 700 euro, rezultând un prejudiciu total de 210.000 euro.

Acestea fac parte dintr-un tezaur de circa 500 de monede de acest gen, din care, în cursul anului 2009, au fost recuperate 142 de bucăţi.

Aceeaşi grupare a fost implicată în sustragerea unui alt tezaur de 2.300 de kosoni de argint descoperit în acelaşi sit arheologic, valorificat pe piaţa internă şi internaţională prin intermediul unor dealeri de antichităţi şi case de licitaţii. Până în prezent au fost recuperate 204 monede koson de argint.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=77110avatar Publicat de pe 25 Feb 2012. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei