|

Consilierul Radu Cristian: La Sebeş, modernizarea terenurilor de tenis de la baza sportivă Arini se face cu dale din beton. Vezi ce spun constructorii

Modernizarea terenurilor de tenis de la baza sportivă din Arini devine subiect de discuţii. Un consilier local de la Sebeş atrage atenţia că proiectul de lucrări ar fi fost „modificat” fără aprobare în CL şi modalitatea în care se desfăşoară acum reabilitarea terenurilor este diferită faţă de ce era „pe hârtie”. Mai exact, suprafaţa terenurilor de tenis ar fi acoperită cu… pavaje, în loc de bitum.

Într-un comunicat de presă, consilierul local PNL Radu Cristian descrie situaţia:

“Proiectul tehnic prevede că modernizarea terenurilor de tenis din Sebeş constă în: <aplicarea unui covor sintetic peste platforma existentă şi extinsă, după ce în prealabil au fost executate lucrări de închidere a fisurilor cu mastic de bitum; înlocuirea împrejmuirii existente cu alta nouă cu înălţimea de 6 metri; montarea unor scaune de arbitru la cele 3 terenuri; montarea stâlpilor de fileu pentru jocul de simplu şi de dublu; amplasarea a 6 pachete de câte 4 scaune de plastic; prevederea a 8 stâlpi de nocturnă şi prevederea de gradene pentru public la cele 3 terenuri de tenis.>

Costurile totale ale lucrărilor şi instalaţiilor se ridică la 350.000 de lei, adică 101.080 euro, cu TVA, la cursul euro din decembrie 2010.

Dacă proiectul tehnic spune clar, negru pe alb, că suprafaţa de joc va fi acoperită cu un covor sintetic, iată că nişte indivizi foarte inteligenţi au găsit de cuviinţă ca pe terenurile de tenis să pună …pavaje! În loc să fie acoperite fisurile cu mastic de bitum, care nu ar fi costat foarte mult, după care să fie pus covorul sintetic, iată că se pun pavaje, într-o mare veselie, apoi nisip, iar la final covorul sintetic. Este o premieră nefericită pentru Sebeş şi pentru România. Nicăieri în lumea asta mare nu s-a mai auzit ca suprafaţa suport pentru terenul de tenis să fie acoperită cu pavaje din beton. Era mai ieftin să se toarne un strat subţire de beton, dacă tot i-a fost lene cuiva să utilizeze soluţia masticului din bitum, decât să se pună pavaje. Sau poate că cineva a trebuit să îşi vândă pavajele.”

Consilierul susţine că este vorba despre “risipă de bani publici” şi “bătaie de joc la adresa sebeşenilor”, care plătesc investiţia “din banii lor”. Solicită, de asemenea, “Primăriei Municipiului Sebeş să facă public numele persoanei care a decis modificarea proiectului de modernizare a terenurilor de tenis din Sebeş şi folosirea pavajelor din beton pentru suprafaţa de suport. O să solicit în plenul Consiliului Local Sebeş ca pavajele să fie scoase! Iar cel care a luat această decizie să suporte consecinţele. Adică să plătească pavelele, dacă tot i-au plăcut atât de mult!”.

UPDATE: Reprezentantul Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului (SPAP) din cadrul Primăriei Sebeş, Marius Ardelean, a oferit precizări pentru Sebeş24.ro. Acesta a explicat că soluţia folosirii pavajelor a fost dată de proiectant şi că acestea se aplică peste covorul vechi de asfalt. Executantul lucrării este „Albanic Service” SRL, iar modificarea soluţiei de modernizare a terenurilor de tenis ar urma să fie prezentată Consiliului Local. Dacă se consideră că soluţia tehnică nu este cea mai potrivită, lucrarea ar urma să fie refăcută, potrivit sursei citate. Ardelean a precizat că, în urma studiului de fezabilitate de acum doi ani, în teren s-a regăsit o situaţie ce a necesitat remediere. Este vorba despre alunecarea terenului în zona râului Sebeş, astfel că a fost nevoie de o extindere de 2 metri, respectiv 5 metri.

UPDATE1: Reprezentanţii SPAP Sebeş au făcut următoarele precizări pentru Alba24: “s-a recurs la această soluţie din mai multe cauze: datorită faptului că albia râului nu este foarte consolidată, pentru a preîntâmpina eventualele surpări de mal, s-a deplasat terenul de tenis cu 3 metri; de la data proiectării şi până în momentul lucrărilor propriu-zise la terenul de tenis a trecut o perioadă de timp, fisurile existente în prima fază s-au adâncit, printre ele crescând iarbă şi rădăcini; de asemenea, la efectuarea săpăturilor la extindere şi a celor de introducere a cablurilor electrice pentru instalaţia de nocturnă, s-a constatat că stratul suport nu este corespunzător, iar intervenţia cu un utilaj de asfaltare ar fi deteriorat în totalitate covorul asfaltic existent, costurile de reabilitare în varianta covor asfaltic crescând foarte mult; urmare discuţiei cu proiectantul lucrării, reprezentanţi ai SPAP Sebeş şi ai Primăriei Sebeş s-a adoptat soluţia aşternerii unui pavaj din dale de beton vibropresate ca strat suport – soluţie agreată şi de firmele abilitate în montarea covorului sintetic; această variantă are următoarele avantaje: costuri reduse – cu încadrarea în preţul iniţial al contractului, timp de execuţie redus şi evitarea apariţiei tasărilor din teren provocate de utilaje grele, ca şi în cazul asfaltării sau betonării, montajul dalelor făcându-se manual.

Firma Albanic SRL Alba Iulia – firma contractantă a întregii lucrări asigură garanţia de bună execuţie a lucrării pe o perioadă de 2 ani, iar garanţia pentru covorul sintetic acordată de firma Regal Market SRL este de 10 ani.”
Potrivit memoriului justificativ întocmit de proiectant, “având în vedere perioada mai îndelungată de timp între momentul primirii temei de proiectare şi obţinerea autorizaţiei de construire pentru modernizarea bazei sportive, s-a constatat o deteriorare a terenurilor de tenis, care a constat în apariţia de noi fisuri şi deformarea planeităţii terenurilor.

În momentul începerii execuţiei, constructorul a solicitat prezenţa în şantier a proiectantului, beneficiarului, inclusiv reprezentanţii primăriei, pentru a găsi o soluţie de comun acord ca terenul de tenis să fie funcţional.

În urma discuţiilor avute pe amplasament, s-a hotărât de comun acord ca în afara extinderii prevăzute în proiect, terenurile de tenis să fie deplasate cu încă 3 cm înspre intrarea principală faţă de poziţia iniţială pentru a preîntâmpina eventuale surpări de mal în albia râului Sebeş.

În acest caz, pentru a rezolva pantele corecte ale terenurilor, au fost în discuţie trei soluţii posibile:

– aşternerea unui strat de asfalt ca strad suport al covorului

– aşternerea unui strat de beton ca strat suport pentru covor

– aşternerea unui pavaj din dale de beton vibropresat ca strat suport pentru covor.

Prima soluţie nu s-a putut realiza deoarece la convocarea executantului de covor asfaltic acesta nu a garantat rezistenţa terenului la accesul utilajelor pentru punerea asfaltului în operă.

A doua soluţie nu s-a putut realiza deoarece ar fi necesitat o decopertare a stratului suport existent ce ar fi atras după sine costuri foarte mari pentru realizarea corectă a infrastructurii terenurilor.

S-a optat pentru a treia soluţie, având în vedere următoarele avantaje:

– timpul de execuţie este mai redus

– costuri reduse

– evitarea apariţiei tasărilor de teren ca urmare a accesului utilajelor grele ca în cazul asfaltării sau betonării, montajul dalelor făcându-se manual.

Această soluţie nu atrage după sine modificarea valorii ofertei financiare”.

Dirigintele de şantier precizează că “pentru ca acele terenuri de tenis să devină funcţionale, a fost necesaă rezolvarea a trei probleme majore: aducerea la stadiul iniţial a zonelor din teren ce au fost afectate de săpătură, pentru pozarea cablurilor electrice, realizarea unui strat suport care să asigure pantele corecte ale terenurilor ca urmare a extinderii prevăzute în proiect şi găsirea unei soluţii cu costuri care să nu depăşească oferta finală a obiectivului. Ca urmare, de comun acord cu proiectant – constructor – beneficiar, s-a recurs la soluţia ca stratul suport pentru covor să fie realizat din dale vibropresate din beton, evitându-se astfel apariţia unor tasări inegale ca urmare a accesului utilajelor grele ca în cazul asfaltării sau betonării terenurilor pentru a realiza pantele corecte necesare atât pentru desfăşurarea jocului de tenis, cât şi scurgerea apelor meteorice. Această soluţie a fost pusă în operă doar după consultarea furnizorului (care e totodată şi firma care pune în operă covorul sintetic) şi o analiză minuţioasă a costurilor financiare”.

Contractantul „Albanic Service” şi subcontractantul „Romeo Loghin” pentru lucrările la executarea proiectului „Modernizare bază sportivă schimbare destinaţie din popicărie în complex sportiv Municipiul Sebeş” precizează:

„În urma începerii lucrărilor de amenajare şi extindere a terenului de tenis la care soluţia a fost de reparare a fisurilor aflate în asfalt şi la efectuarea săpăturilor de extindere s-a constatat că stratul surport de sub asfalt nu este corespunzător pentru a se aplica un nou strat de asfalt, deoarece nu rezistă stratul suport, deoarece maşina de asfalt are o greutate de 45 de tone şi la care nu se puteau realiza pantele corespunzătoare pentru eliminarea apei.

De comun acord s-a hotărât montajul stratului suport rigid, pavaj din beton vibrant care se compactează cu compactor mecanic pe care se montează covorul sintetic lipit cu bandă adezivă peste care se aşează un strat de nisip de cuarţ de circa 2 cm grosime.

S-a ales această soluţie de montaj pavele deoarece se montează manual şi se pot efectua pantele de scurgere a apelor pluviale corespunzător cerinţelor, de a nu sta apa cu pericol de îngheţ pe sub covor din punct de vedere tehnic, iar din punct de vedere financiar, fiind soluţia cea mai eficientă conform oferte, la preţul stabilit acum un an şi jumătate, în valoare de 23,8 lei/mp la pavaj şi 2,77 lei/mp manoperă.”

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=135493avatar Publicat de pe 24 Iun 2013. Publicat in ADMINISTRATIE, BREAKING NEWS, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

3 comentarii pentru “Consilierul Radu Cristian: La Sebeş, modernizarea terenurilor de tenis de la baza sportivă Arini se face cu dale din beton. Vezi ce spun constructorii”

 1. Unu satul de vrajeli
  avatar

  E foarte bine ca cineva s-a gandit sa faca ceva la stadion, dar ce-ati facut acolo e un mare cadou facut din banii nostri celor care v-au sponsorizat campaniile.
  Domnule Ardelean, mai terminati cu povestile astea pe care nici copiii nu-i puteti adormi. Nu stiu de unde te tragi dumneata, dar noi am trait aici cu sasii si am invata ca intai masori si dupa aceea tai, nu invers . Poate va ganditi si la varianta de a face un teren de hochei in locul celui de tenis, ca la cum merg lucrarile o sa jucam la iarna ceva pe acolo … si sa nu uit, sa puneti si o taxa de-aia adevarata ca asa-i sta bine unei investitii de o asemenea grandoare.
  Spor la tepe in continuare ca noi suntem de isprava si platim impozitele la timp. Traiasca ai nostri !

 2. Cetateanul ne turmentat
  avatar

  Ce draq mai asteptati sa deschideti terenurile de tenis ? Sa fie din cauza ca n-ati fost in stare sa cumparati fileuri sau v-ati gandit ca merge si cu o sfoara legata acolo. Eu chiar sunt curios, voi sunteti incompetenti sau … sunteti incompetenti ?
  Hai d-nu Ardelean mai cu talent ca vine iarna si atunci tre’ sa va ocupati de lac. Alt necaz …!

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

 • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
 • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
 • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
 • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
 • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei