|

Campanie de Ziua Mondială fără Tutun: Gogoși în schimbul unei țigări pentru tinerii fumători din Alba Iulia

Agenţia Naţională Antidrog, prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba marchează Ziua Mondială fără Tutun – 31 mai 2012, sub sloganul „Stop intervenţiei industriei tutunului”.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba marchează Ziua Mondială fără Tutun, prin organizarea unei acţiuni care constă în oferirea unei gogoşi în schimbul unei ţigări, tinerilor fumători din Alba Iulia. Această acţiune se desfăşoară joi, 31 mai, de la ora 11.00, în parcul din faţa Catedralei Ortodoxe, dar şi în 5 unităţi şcolare din Alba Iulia: Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Colegiul Economic „ Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiu Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia şi Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Pro Tinereţe”.

Acţiunea se desfăşoară şi la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş şi Grup Şcolar Industrial Sebeş, dar şi la Colegiul Tehnic Aiud.

Pentru marcarea zilei de 31 mai, CPECA Alba desfăşoară şi activităţi constând în:

– sesiuni de informare în cadrul Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia. Informările au ca scop conştientizarea elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de tutun şi promovarea unor alternative de petrecere a timpului liber;
– curs „Fred Goes Net – intervenţii timpurii pentru consumatorii de alcool sau droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară”, cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi de droguri;
– festivitatea de premiere a laureaţilor concursului naţional Mesajul meu Antidrog ediţia a IX-a, faza judeţeană, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba;
– participare în calitate de partener la acţiunea „Orăşelul Copiilor” derulată de către Asociaţia Studenţeacă Amicus în beneficiul elevilor unităţilor şcolare din oraşul Ocna Mureş.

Ziua Mondială fără Tutun este marcată în toată lumea, în fiecare an, pe 31 mai. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat această zi ca “Ziua Mondială fără Tutun”, în anul 1987, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca obiectiv pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun – contracararea încercărilor industriei tutunului de a submina Convenţia cadru a OMS privind controlul tutunului. Convenţia Cadru de Control a Tutunului reprezintă instrumentul cel mai puternic de control a consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat şi adoptat sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest fapt reprezentând un pas important în politicile de sănătate publică.

Ziua Mondială fără Tutun 2012 va încerca să atragă atenţia factorilor politici de decizie şi opiniei publice asupra tacticilor de intimidare ale industriei tutunului, în vederea controlului consumului de tutun la nivel mondial. Un exemplu al implicării companiilor care produc tutun în politicile iniţiate de OMS este cel prin care, deşi în urma studiilor s-a dovedit nocivitatea fumatului pasiv şi s-a susţinut interzicerea fumatului în spaţii publice, companiile producătoare de ţigări au reuşit prin consultanţii lor să susţină că ventilarea corespunzătoare poate fi o alternativă pentru fumatul în locurile publice şi că nu trebuie interzis fumatul.

Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători. În România, 15 % dintre decese sunt cauzate de fumat. Mortalitate prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat, aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=93729avatar Publicat de pe 30 Mai 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei