|

ATENȚIE de unde beți apă! Doar 4 izvoare din Alba au aviz din partea Direcţiei de Sănătate Publică

Cu toate că este o problemă importantă, verificarea şi monitorizarea de către primării a izvoarelor de pe teritoriul administrativ al acestora nu este un domeniu pentru care se alocă suficienţi bani. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică  Alba, doar patru din cele 1.755 de izvoare sunt considerate surse de apă potabilă.

Potrivit DSP, din analizele efectuate, izvoarele cu apă potabilă din judeţ sunt: în Alba Iulia – izvorul Saturn din Bărăbanţ, în Sebeş – izvorul Parcul Copiilor şi izvorul la Vulpe, iar în Vinţu de Jos – izvorul Sibişeni. Consumul de apă de la alte izvoare în afara celor menţionate poate atrage riscul de îmbolnăvire.

Legislatia obligă primăriile să solicite Direcţiei de Sănătate Publică analiza contra cost a surselor publice de apă, dar, din diferite motive, acest lucru nu este îndeplinit. În judeţul Alba există un număr estimativ de 20.800 fântâni şi 1.755 izvoare (publice şi individuale), dintre care doar pentru 71 s-a solicitat analiza în 2012. Astfel, în judeţ nu există probleme din punct de vedere cantitativ al surselor de apă, ci doar probleme de ordin calitativ.

Apa este considerată un aliment principal, de neînlocuit, cu o mare influenţă asupra stării de sănătate. Principalele boli cu transmitere hidrică sunt: bacteriene, virale, parazitare şi boala diareică, la nivel mondial fiind considerată a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare.

Dragoș SUCIU

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=109757avatar Publicat de pe 3 Aug 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei