|

Agricultura din Alba, la un pas de dezastru. Nicolae Budrală: „Toate culturile însămânțate în primăvară sunt afectate”

Canicula și seceta din ultima perioadă au compromis și culturile agricole din județul Alba. Porumbul este în pericol de a nu se dezvolta, la fel ca și cartoful. Soia este deja uscată în mare parte. Grâul a crescut bine, dar este puțin. Vița de vie a fost distrusă de grindină în unele părți din județ. Cu toate aceste probleme și cu multe altele se confruntă agricultorii din Alba, din ce în ce mai disperați că investiția lor „în pământ” s-a cam dus „pe apa sâmbetei”. La întrebarea „cine îi va despăgubi pe țărani?” răspunsul este unul trist, dar previzibil: „Nimeni!”  

Lipsa de precipitații din ultimul timp a fost un motiv de îngrijorare serioasă pentru cultivatorii de pământuri din România, dar și din Alba, care asistă, neputincioși, la un adevărat „dezastru” agricol. Aceștia își văd „hotarele” aproape uscate, nedezvoltate și fără șanse prea mari de recoltă, plus că prognoza meteo a următoarelor zile nu promite o remediere a situației.

Directorul Direcției pentru Agricultură Alba, Nicolae Budrală, ne-a explicat care este situația agriculturii din județul nostru, în condițiile secetei extreme din ultima perioadă: „Toate culturile însămânțate în primăvară sunt afectate. În județul Alba avem 20.000 de hectare din cele 80.000 cultivate, afectate în procent de peste 30%. Acest procent înseamnă foarte mult și va crește dacă nu plouă cât mai curând. Dacă o ține tot așa, probabil porumbul nu va putea fi fecundat, nu se va putea forma bobul. La cartofi nu se va dezvolta tuberculul. Soia, de asemenea, este uscată în mare parte”.

Grâul nu a fost foarte afectat de caniculă, acesta se află în plină recoltă, cu o producție medie de 2.500 de kilograme la hectar. „Bobul de grâu este de bună calitate, însă producția este slabă. Anul trecut am avut o recoltă de 3.500 de kilograme la hectar, o cotă bună”, a adăugat Nicolae Budrală.

Agricultorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de recoltele care nu par să se concretizeze. În plus, statul nu îi sprijină și nu îi despăgubește în niciun fel pe cei care și-au pierdut investițiile din cauza secetei. Puțini dintre agricultori și-au asigurat terenurile, iar aceste asigurări sunt valabile în caz de grindină sau îngheț și nu de caniculă. „Agricultorii au de suferit. Foarte puțină suprafață agricolă este asigurată (4.700 de hectare din 120.000), iar asiguratorii îi despăgubesc pe agricultori în caz de grindină și îngheț, nu de secetă. Am avut și astfel de cazuri în județul Alba, de exemplu 50 de hectare de viță de vie în Șona și 9 hectare în Gârbova de Sebeș, cu producție afectată în procent de 15%”, a precizat Nicolae Budrală.

În județul Alba, nu au fost stabilite „zone calamitate”. Acestea sunt constatate de reprezentanții Ministerului Agriculturii, însă terenurile din județul nostru nu au primit încă acest calificativ.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=102586avatar Publicat de pe 17 Iul 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
  • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
  • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
  • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
  • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei