|

Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, la Sebeş, Lancrăm şi Alba Iulia. Vezi programul evenimentelor

Pentru a 32-a oară, zilele dintre 6 şi 9 mai vor fi dedicate „poetului metafizic” Lucian Blaga. Duminică, 6 mai, debutează Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, la Lancrăm şi la Sebeş. Directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, Radu Totoianu, alături de directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, au prezentat, joi, manifestările care fac parte din programul Festivalului. În cele patru zile, cei care vor participa la festival vor avea parte de literatură, filosofie, istorie, muzică, teatru, excursii şi multe altele, toate în directă legătură cu cel care „nu striveşte corola de minuni a lumii”, Lucian Blaga.

„În luna mai, totul se desfăşoară sub numele lui Lucian Blaga. Vă invităm să vă bucuraţi împreună cu noi de oamenii care vin din toată ţara şi din străinătate, de poezia care va fi recitată, de cărţile ce vor fi prezentate şi puse la dispoziţie. În fiecare an, vin tot mai multe personalităţi şi prieteni de peste tot, special pentru eveniment, iar aceasta ne dă într-un fel garanţia că Blaga este realmente printre noi. Mă bucur că aproape toate manifestările se petrec la Lancrăm, pentru că cei care vin vor să vadă şi să simtă atmosfera de acolo. E o bucurie să fii acolo cu atâtea persoane care ştiu să îl aprecieze pe Lucian Blaga. Este un semn de diplomaţie culturală la cel mai înalt nivel”, a spus Mioara Pop.

Datele între care se desfăşoară Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” sunt semnificative, întrucât, pe 6 mai se aniversează 51 de ani de la moartea poetului, iar pe 9 mai celebrăm 117 ani de la naşterea lui. Directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, Radu Totoianu, a prezentat programul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”:

Festivalul debutează duminică, 6 mai 2012, la Casa Memorială „Lucian Blaga”, la ora 10.00 cu o deschidere oficială, după care urmează câteva lansări de carte cu şi despre Lucian Blaga, în prezenţa personalităţilor invitate (Nicolae Mareş, George G. Potra, Victor Potra, Ion Spânu, Mihai Prepeliţă, Zenovie Cârlugea, Eugeniu Nistor, Mioara Pop, Brânduşa Tămaş şi alţii). Un moment special va fi prezentarea unor volume din Colecţia „Biblioteca Lucian Blaga”, prezentate de academicianul Mihai Cimpoi şi Daniel Corbu. În a doua parte a zilei, va avea loc conferinţa „Elena Văcărescu şi diplomaţia culturală românească”, prezentată de Viorica Moisiuc, Emil Păunescu şi George G. Potra, un subiect cu o legătură tangenţială cu Lucian Blaga, în contextul activităţii diplomatice a acestuia. Prima zi a festivalului se va încheia cu un spectacol de teatru, „Viori aprinse, femeile” susţinut de actriţa Bianca Goadă, ce se va desfăşura la ora 17.00 şi cu o vizită la cetatea Câlnic, la ora 18.00.

Ziua de luni va fi dedicată în mare parte unei sesiuni de comunicări ştiinţifice, intitulată „Naţional şi Universal în opera lui Lucian Blaga”. Începând cu ora 10.30, la Casa memorială „Lucian Blaga”, vor susţine lucrări pe această temă profesorii şi oamenii de cultură Valentin Vlad, Ilie Luceac, Diarmuid Johnson, Gheorghe Grigurcu, Ioan Buzaşi, Zenovie Cârlugea, Eugeniu Nistor, Ilie Moise, Amalia Pavelescu, Vasile Tărâţeanu, Gabriel Pantel, Andreea Buzaş, Ioan Oprişan, Lucian Gruia, Mircea Tomuş. Ziua se va sfârşi cu decernarea premiilor celei de a 32-a ediţii a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” şi decernarea premiului special „Lucian Blaga” pentru filosofie, acordat de Academia Română, începând cu ora 18.00.

Marţi, la ora 11.00, participanţii la Festival vor face o vizită la Petrila în judeţul Hunedoara, la casa memorială a lui I. D. Sârbu, discipol al lui Lucian Blaga, care, în perioada anilor 50 a avut de suferit din cauză că nu şi-a „turnat” mentorul la Securitate. De asemenea, la ora 16.00, la Peştera Bolii va avea loc un recital de muzică şi poezie, susţinut de Diarmuid Johnson şi Emilia Ivancu.

Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” se va încheia miercuri, 9 mai, când, de dimineaţă, la ora 10.00 vor fi depuse flori la statuia poetului, în cimitirul din Lancrăm, iar seara, la ora 19.00, la Muzeul Municipal „Ion Raica” din Sebeş va avea loc un recital de muzică folk, cu Mircea Vintilă, Florin Săsărman, Maria Gheorghiu, Ovidiu Mihăilescu, Vali Şerban & Ziua de Mâine, Daniel Avram şi Our Band.

Citiţi mai multe despre programul festivalului pe pagina web a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.

În acelaşi context, între 4-6 mai, la Alba Iulia se desfăşoară cea de-a 5-a ediţie a Târgului de Carte „Alba Transilvana”. Vedeţi aici evenimentele şi programul.

URL scurt: http://sebes.alba24.ro/?p=89572avatar Publicat de pe 6 Mai 2012. Publicat in Fără categorie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

3 comentarii pentru “Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, la Sebeş, Lancrăm şi Alba Iulia. Vezi programul evenimentelor”

 1. probabil ca e ultimul festival de asa amploare. Din cate arata sondajele la conducerea CJ va ajunge USL-ul. Directorii vor fi schimbati, cultura nu-i intereseaza, asa cum au declarat sunt bani cheltuiti aiurea. Bucurati-va acum!

 2. ba sa-i intereseze cultura si sa reformulze din temelii institutiile culturale
  Au fost amestecate niste lucruri: Targul de carte cu Festivalul Blaga, in defavoarea celui din urma, care a devenit mai mult un festival al elevilor. Chiar nu mai vrea nimeni sa participe la astfel de simulacre culturale patronate de Mioara Pop su liota PDLista???

 3. Sufletul Festivalului, scriitorul Ion Margineanu, cu toate ale lui (bune si prea sarite peste cal), si putini alti sufletisti, de la Sebes, cat o priveste pe mioara pop ea este deja …EXPIRATA!
  Curatati terenul de functionarii figuranti si tinuti in brate politice cu orice pret – si veti avea un Festival Blaga la care vor reveni multi scriitori si oameni de cultura pe care POLITICHIA CULTURALA i-a indepartat!

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

 • IONICA: Schimbarea retelei de alim. cu apa din azbociment[cancirigen]expirata si colmatata[niciodata din 1973 n-a...
 • mia: cum ramane cu cablurile care stau printre crengile teilor plantati???????? era necesar scoaterea brazilor (Tuia)...
 • CLAUDIUS: Spitalul de Urgenta a cantat ….nu Bere gratisssss…
 • Sugedin Băltoacă: Din 10 postări, 9 sînt la comandă. Gen, postacii băsiști ai lui Udrea de la alegerile anterioare....
 • Gigi Sfiosu': Asistam la o campanie electorala de-a dreptul jalnica. Si daca nu e destul la toata tristetea asta de...

Publicitate

Horoscopul zilei